Pozivamo Vas u petak, 07. maja  u 20h u UK Parobrod na ciklus tribinu: Fenomen rokenrol kulture – od ideologije ka praksi. Tema tribine biće: Redefinisanje devedesetih i promene unutar muzičkih praksi dvehiljaditih. Autor i moderator je Jelena Pavićević a gost je Oliver Nektarijević (KKN). Tribina Redefinisanje devedesetih i promene unutar muzičkih praksi dvehiljaditih ima za cilj da predstavi umetničku praksu benda Kanda Kodža i Nebojša, koja datira od ranih devedesetih godina prošlog veka do danas. Kreirajući narativ koji se formirao u periodu albuma Guarda Toma i Igračka plačka, ideološki koncept je izmestio granice žanrovski determinisanog konstrukta, implementirajući ska i rege unutar ustanovljene rokenrol kulture.

Imajući u vidu muzička i tekstualna kretanja benda, KKN su u proteklih trideset godina pomerali granice već formiranih postulata i usmeravali svoju umetničku praksu ka aktuelnim (potkulturalnim) okvirima Zeitgeist-a. Time su uspostavili tezu o važnostima redefinisanja vremena kroz muzički iskaz i koncipirali ideologiju koja biva zbir društveno angažovanih vrednosti van okvira mejnstrima. Stapanjem onground i undergraund diskursa, bend je konstruisao pitanja opšte težnje ka samostalnom percipiranju stvarnosti, aproprirajući vrednosti američke i britanske muzike koja je, kroz disperzivne odnose, izvršila stabilizaciju u muzičkim okvirima benda.

Na tribini tekstopisac i pevač benda KKN Oliver Nektarijević govoriće o muzičkim, tekstualnim i potkulturalnim promenama koje egzistiraju unutar muzičke prakse Kanda Kodže i Nebojše, ali i ukazati na uticaj rokenrol kulture na lokalni sistem vrednosti. Kroz isticanje diferenciranog stanja u proteklim dekadama, sagovornik će prikazati važnost ličnog stava i borbe protiv populističkog sistema koji biva dominanta u društveno-političkom smislu. Time će ukazati na manifest o slobodi govora, važnostima kritičkog stava i tendenciji ka menjanju nametnute percepcije kulturalne stvarnosti.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..