U susret Svetskom danu Roma, Vikimedija Srbije organizuje drugi međunarodni onlajn uređivački maraton u pisanju novih i dopunjavanju postojećih članaka na Vikipediji na temu identiteta, istorije, kulture i prava Roma. Maraton će trajati od 1. do 8. aprila 2021. godine. Širenjem znanja o ovim temama, cilj nam je da stanemo na put predrasudama i diskriminaciji koju pripadnici romske nacionalnosti proživljavaju prilikom zapošljavanja, školovanja, ostvarivanja socijalne i zdravstvene zaštite, kao i u ostalim aspektima života. Romi, kao najveća manjina u Evropi, imaju bogatu istoriju kroz koju su dali značajan doprinos društvu. Njihovo umetničko i kulturno nasleđe se previše često zanemaruje, ili prolazi nezapaženo, te ovom kampanjom želimo da grešku ispravimo.

Prošle godine akciji se priključilo 50 učesnika sa 19 jezičkih verzija Vikipedije. Ukupno je napisano 167 novih članaka, dok je 12 dopunjeno. Pozivaju se sva zainteresovana lica da doprinesu kampanji i tako omoguće veću dostupnost informacija o romskoj kulturi i dostignućima Roma u zemlji i svetu. Za učešće u maratonu potrebno je upisati se na listu učesnika u okviru stranice događaja.

Kampanju su na međunarodnom nivou podržale Vikimedija Španije, Vikimedija Poljske, kao i zajednice u Severnoj Makedoniji, Italiji, Albaniji, Grčkoj i Belorusiji.

<<  Novembar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..