Vikimedija Srbije i Ambasada Švedske i ove godine pokreću Vikigep kampanju u Srbiji kroz organizaciju uređivačkog maratona. Ovaj uređivački maraton biće deo globalne akcije koja ima za cilj smanjenje jaza u pogledu sadržaja o ženama na Vikipediji. Trajaće od 1. do 8. marta, kada će simbolično na Međunarodni dan žena biti održan virtuelni događaj sa organizatorima iz celog sveta. Od 1,7 miliona biografija na Vikipediji, samo 20% čine biografije žena. Takođe, primetan je manji broj urednica u odnosu na urednike. Kampanja Vikigep ima za cilj da promeni ovo.

Od 2018. godine lokalne zajednice Vikimedija širom sveta organizuju Vikigep događaje - zajedno sa švedskom ambasadom i drugim partnerima. Do sada je napisano ili dopunjeno preko 50.000 članaka, koji su imali više od 100 miliona pregleda. Ovaj sadržaj pisalo je preko 5.000 urednika i urednica iz celog sveta.

Učesnici će tokom uređivačkog maratona imati slobodu izbora teme. Sve biografije žena su dozvoljene, bilo da se radi o istorijskim ličnostima ili modernim pripadnicama ženskog roda. Maraton će početi u ponedeljak, 1. marta, i trajaće simbolično do 8. marta, Međunarodnog dana žena. Baš na ovaj dan biće održan i globalni onlajn događaj na kom će se učesnicima i učesnicama iz celog sveta obratiti izabrani govornici i govornice, a potom će oni koji nisu uređivali Vikipediju moći da savladaju potrebne veštine.

Pozivaju se urednici i urednice Vikipedije, aktivisti i aktivistkinje, kao i svi zainteresovani za temu da doprinesu kampanji i tako omoguće veću dostupnost informacija o dostignućima žena iz različitih oblasti. Sve informacije se mogu naći na strani događaja na Vikipediji. Ukoliko zainteresovani nisu do sada uređivali Vikipediju, mogu se prijaviti za obuku putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a mi ćemo je rado organizovati.

Vikimedija Srbije, zajedno sa Ambasadom Švedske ovom kampanjom podržavaju inicijativu NE znači NE, koja se između ostalog, zalaže za podršku inicijativi da se u obavezni deo nastavnog programa od nivoa predškolskog ili osnovnog obrazovanja u Republici Srbiji uvedu metode prepoznavanja, reagovanja, i zaštite od seksualnog nasilja. Ovo će biti prvi korak u davanju podrške, a u narednom periodu planiran je poseban događaj koji će podrazumevati panel diskusiju i uređivački maraton na ovu temu.

Molimo vas da događaj medijski podržite.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..