Povodom početka globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa feminističkim kulturnim centrom BeFem, organizuje događaj: Internet je za sve?! Nasilje, mizoginija, seksizam i mogući otpori - 25. novembra 2020, od 18 sati održaće se online debata. 25. novembar, je svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, obeležićemo razgovorom između francuskih i srpskih aktivistkinja koje se bave različitim aspektima odnosa digitalnog sveta i feminizma. Pozicija žena i represije koje doživljavaju u realnom prostoru, prenose se i u online sferu. Zato je potrebno kreirati nove digitalne feminističke prakse, kako u edukativne svrhe, tako i radi stvaranja bezbednog prostora za žene i druge marginalizovane grupe. To je put koji vodi ka umanjivanju stereotipa i povećanju učešća žena u medijskom i digitalnom sadržaju.

Učesnice će voditi razgovor  o feminističim praksama u online prostoru kao mogućim strategijama borbe za unapređenje položaja žena, o digitalnoj sigurnosti, kao i o informaciono-tehnološkom obrazovanju mladih žena.
 
Razgovor će voditi dr Jelena Višnjić,dr, studije roda, jedna je od osnivačica i direktorka BeFema

Učestvuju: Josiane Jouët (Žozian Žue), sociološkinja, koja svoj rad fokusira na upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija Margaux Collet (Margo Kole), aktivistkinja, autorka i nezavisna konsultantkinja za rodnu ravnopravnost, Tanja Ignjatović, psihologinja, konsultantkinja u radu sa ženama žrtvama muškog nasilja, koordinatorka programa edukacija, istraživanja, analiza javnih politika i javnog zagovaranja i Lana Nikolić, master filološkinja, novinarka i aktivistkinja koja se bavi i istraživanjem potencijala digitalnog i različitim oblicima aktivizma.
 
U okviru ciklusa Rodna ravnopravnost u digitalno doba Francuski institut u Srbiji organizovaće više debata tokom 2021. godine.
 
Događaju se možete priključiti preko Zoom platforme, a link ćete dobiti prijavom preko online registracije ovde
 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..