Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala je srpsku zajednicu u sam vrh viki zajednica koje su unele najveći broj referenci povodom Vikipedijinog rođendana. Ukupno 30 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 4052 reference u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela drugo mesto! Prvo mesto je zauzeo Izrael sa 4533 unete reference i 76 učesnika. Posle Vikipedije na srpskom jeziku slede Vikipedija na engleskom jeziku sa unetih 1980 referenci i Vikipedija na francuskom jeziku sa 1758 unetih referenci.

Čak 5 naših urednika se plasiralo u 10 najboljih urednika ove globalne kampanje uređivanja referenci. Ovim je uspeh naših urednika još značajniji, jer smo se, kao manja viki zajednica, plasirali na visoko drugo mesto u svetu. U 2019. godini naši urednici su takođe ostvarili zapažene rezultate i zauzeli 3. mesto na globalnom nivou sa 1672 unete reference.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom Svetozar Marković treću godinu zaredom pokrenula kampanju uređivanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku – #1Lib1Ref. Akcija je trajala od 15. januara do 5. februara 2020. godine. Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u brojnim zemljama širom sveta u sklopu obeležavanja 19 godina postojanja Vikipedije na engleskom jeziku, 15. januara. Cilj ove kampanje je motivisanje bibliotekara, ali i svih drugih zainteresovanih urednika, da doprinesu razvoju najveće enciklopedije u ljudskoj istoriji. Unošenjem referenci i izvora činimo Vikipediju pouzdanijom, a same podatke u njoj lako proverljivima. U Srbiji je ova akcija sprovedena u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” i Bibliotekom grada Beograda.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Udruženje je registrovano u Srbiji i deluje kao jedini zvanični ogranak Vikimedije u Srbiji.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..