Promocija romana ,,Istorija pčela" norveške književnice Maje Lunde, u izdanju IK Odiseja, biće održana u sredu, 18.12.2019. godine u 20 časova u Kulturnom centru GRAD (Braće Krsmanovića 4, Beograd). Na promociji će govoriti Teofil Pančić i Radoš Kosović, prevodilac. Razgovor će moderirati Sandra Bakić Topalović. Roman Maje Lunde uznemirio je ceo svet mračnim upozorenjem o sudbini planete koja je neizbežna ukoliko dozvolimo da pčele izumru kao vrsta. Spajajući prošlost, sadašnjost i budućnost „Istorija pčela” plete epsku priču o tri generacije pčelara i izazovima sa kojima se susreću u pokušaju da obezbede što bolji život svojoj deci.

Vilijam, biolog koji živi u Engleskoj s kraja 19. veka, ima ideju o revolucionarnoj košnici koja će zauvek promeniti pčelarstvo i upisati njegovo ime u istoriju; Džordž, savremeni pčelar iz Amerike u neverici posmatra svoje košnice iz kojih pčele kao da su isparile; Tao, Kineskinja koja 2098. godine, kada su pčele odavno izumrle, živi od oprašivanja cveća, žrtvovaće sve što ima kako bi pronašla nestalog sina.

Dirljivi ekološki triptih Maje Lunde ima univerzalni značaj. Klimatske promene i ljudska nebriga svakodnevno nas dovode korak bliže propasti. Iza autorkine sablasne, ali i otrežnjujuće, vizije planete bez pčela krije se snažna priča o neraskidivim vezama roditelja i dece, čoveka i prirode, kao i odgovor na pitanje kako se odnosimo prema svetu u kojem živimo i kakvu budućnost ostavljamo svojoj deci.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..