Knjige „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“ i „The Best Serbian Films of the 21st Century“ predstavljene u Banjoj Luci - U subotu, 23. novembra 2019. godine, u Banjoj Luci održana predstavljene su knjige „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“ i „The Best Serbian Films of the 21st Century“, autora Đorđa Bajića, Ivana Velisavljevića i Zorana Jankovića, a u izdanju Filmskog centra Srbije. Promocija je održana u pozorištu Jazavac, a u okviru DukaFesta – Međunarodnog festivala studentskog filma.

O knjigama je govorio autor, kritčar i urednik portala Filmskog centra Srbije – Zoran Janković, a promociji su, između ostalih, prisustvovali i direktor festivala Saša Karakaš i članovi žirija Vladimir Tagić i Nemanja Ćeranić.  Pre toga, Zoran Janković je posetio dekanat Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i dekanici Sandi Dodik uručio primerke obe knjige knjige za biblioteku, dar Filmskog centra Srbije.

Knjiga „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“ je javnosti privi put predstavljena 2018. godine na FEST-u. Knjiga je brzo pobudila veliku pažnju medija, ali i stručne javnosti. Do ovog trenutka, „Kritički vodič…“ je zvanično promovisan u Beogradu, Loznici, Zagrebu, Puli, Nišu,  Sremskim Karlovcima... Podsećamo i daje ova knjiga osvojila prvu nagradu u kategoriji knjiga koje imaju trajnu vrednost ili ostvaruju snažan naučni doprinos, a koju dodeljuje Festival knjiga FESK - Pazi šta čitaš. U julu 2018. godine je štampano i drugo izdanje „Kritičkog vodiča“.

Knjiga „The Best Serbian Films of the 21st Century“, iste autorske trojke, premijerno je predstavljena na Berlinskom filmskom festivalu ove godine, a nakon toga i u kafe-knjižari SKC Delfi u Beogradu. Ova nova knjiga sadrži njihove kritike najboljih i najuspešnijih srpskih igranih filmova XXI veka. Kako je u svom predgovoru istakao Miroljub Stojanović, urednik ove knjige i urednik izdavaštva u FCS-u, u pitanju je knjiga koja svojim sadržajem i profilisanim konceptom vrlo konzistentno i polemički, kroz optiku svojih autora, nudi hijerarhiju srpskog igranog filma u ovom milenijumu.

Obe knjige su objavljene u izdanju Filsmkog centra Srbije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..