Prvu polovinu leta izdavačka kuća Booka obeležila je izdanjima dvoje autora koji spadaju u sam vrh savremene evropske književnosti. Viržini Depent je provokativna francuska spisateljica koju kritika i publika porede sa Uelbekom, ali u njenu korist. Prvi deo senzacionalne trilogije „Vernon Trodon“, dela uvrštenog u najuzži izbor za Man Booker nagradu po mnogima je nešto najbolje što je galska književnost iznedrila u XXI veku. Roberta Zetalera je naša publika upoznala i zavolela preko romana „Čitav život“, a sada mu ne gine bestseler status pošto je „Trafikant“ delo kojim je pokorio više od 20 zemalja na čijim listama najboljih knjiga godine se pojavio u poslednje vreme.

Viržini Depent - Vernon Trodon

Ko je Vernon Trodon?
Urbana legenda.
Pali anđeo.
Nestala osoba koja se iznova i iznova pojavljuje.
Čuvar tajne.
Poslednji svedok jednog bivšeg sveta.
Konačni lik naše neljudske komedije.
Utvara koja progoni svakog od nas.

Vernon Trodon je bivši prodavac ploča koji ostaje bez svoje radnje usled pojave modernih tehnologija i ekonomske krize. Završava na socijalnoj pomoći i vreme provodi sam u svom stanu, surfujući po netu i slušajući muziku, sve dok mu u nekom trenutku ne ukinu pomoć i ne završi na ulici.

Tada započinje pravi rolerkoster događaja koji će Vernona provesti kroz najneverovatnije dogodovštine i suočiti ga sa likovima iz svih slojeva francuskog društva. Ovo je i oštra kritika koja kroz satiru i mračan humor prikazuje modernu Francusku koja je toliko konfrontirana iznutra da se nalazi na ivici eksplozije.

Pred vama je prvi deo trilogije ovenčan brojnim književnim nagrada, prodat u više od 400.000 primeraka i uvršten u najuži izbor za priznanje Men Buker za najbolji roman godine.

„Maestralno i briljantno. Pravo umetničko delo.“ - Fransoa Buznel, L'Express

„U ovoj slici Francuske koja se raspada u mržnji i nesigurnosti, Viržini Depent dostiže vrhunac svoje umetnosti.“ - Aleksis Broka, Le Nouveau Magasin littéraire

„Ljudska komedija današnjice u kojoj bi i Balzak mogao da uživa.“ - Pjer Vavaser, Le Parisien

Viržini Depent se rodila u Nansiju, na severoistoku Francuske, u levičarskoj porodici. Za vreme školovanja pokazuje buntovničke tendencije i počinje da se interesuje za književnost i pank muziku. Ima problematično detinjstvo, sa petnaest godina je protiv njene volje smeštaju u psihijatrijsku ustanovu, a sa sedamnaest preživljava silovanje. Kasnije ima problema sa alkoholizmom i bavi se najrazličitijim poslovima, od prodavanja ploča i pisanja članaka za muzičke časopise, preko bejbisitovanja i čišćenja kuća, sve do povremene dobrovoljne prostitucije.

U svojim delima se bavi kritikom modernog francuskog društva. Obrađuje brojne kontroverzne teme, kao što su mizoginija, rasizam, pornografija, LGBT teme, alkohol i droga, a najčešći motivi su nasilje i seks. Smatra se jednom od najvažnijih modernih feminističkih autorki. Autorka je deset romana od kojih je najpoznatiji Kresni me (po kome je snimljen istoimeni kontroverzni film), brojnih pripovedaka, književnih kritika, eseja, predgovora, prevoda, kao i nekoliko filmova. Dobitnica je mnogih književnih i drugih nagrada. Članica je akademije Gonkur od 2016. godine.

Robert Zetaler - Trafikant

JOŠ JEDAN VELIKI HIT AUTORA BESTSELERA „ČITAV ŽIVOT“. Sedamnaestogodišnji Franc Huhel putuje u Beč gde ga čeka posao šegrta u trafici Ota Trsnjeka, starog prijatelja njegove majke. Otova trafika je mali epicentar društvenog života gde zalaze ljubitelji štampe i duvana svih klasa i političkih uverenja te burne 1937. godine. Tu će Franc, između ostalih, upoznati i Sigmunda Frojda, sa kojim će, vremenom, razviti jedinstveno prijateljstvo.

Kada se Franc očajnički zaljubi u lepu Anešku potražiće savet poznatog psihoanalitičara koji će mu priznati da mu je, posle tolikih godina proučavanja, suprotni pol i dalje velika zagonetka kao i Francu.

Kako se politička i društvena situacija u Austriji dolaskom nacista na vlast i pratećom eksplozijom antisemitizma dramatično pogoršava, Franc, Frojd i Aneška ulaze u vrtlog događaja iz koјеg će svako potražiti izlaz na svoj način.

„Robert Zetaler je veliki pripovedač koji voli svoje likove i ima divan osećaj za dramatiku, te njegove knjige bukvalno ne možete da ispustite iz ruku.“ - 20 Minuten

„Godinama nisam čitao lepšu knjigu.“ - SWR2 knjiga nedelje

„Knjiga o prijateljstvu u teškim vremenima i zadržavanju čovečnosti čak i kad je šljam na vlasti. Veliki roman.“ - WDR 4

„Smešten u doba sumraka i dugih senki, ovo je roman o iskrama koje osvetljavaju mrak, o mudrosti, saosećanju, prkosu i hrabrosti.“ - Daily Mail

Robert Zetaler, pisac i glumac, rođen je u Beču, 1966. godine. Autor je četiri romana i dobitnik nekoliko nagrada kao pisac i scenarista. Njegovi romani Trafikant (2012), Čitav život (2014) i Das Feld (2018) postigli su veliki uspeh među čitaocima. Nedavno je igrao u Sorentinovom filmu „Mladost“. Živi u Berlinu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..