3_ku_KUIC_Izdavačka kuća "Alnari" objavila je novi roman Gordane Kuić "Legenda o Luni Levi" u kome se, kao i u prethodnim romanima, autorka vraća korenima i pripoveda o svojim precima izgnanim iz Španije.



U romanu Kuićeva vodi čitaoce u rano proleće 1492. godine kada su vojske sa severa, posle krvavih bitaka, osvojile Granadu na krajnjem jugu Španije koja je bila poslednje uporište mavarske vlasti, navodi se u "Alnarijevom" u saopštenju.Nakon predaje tog ponosnog grada, donesen je dekret o izgonu, jedan od presudnih dokumenata ne samo za jevrejski narod Španije, već i za opšti opstanak Izrailja.

 

"Legenda o Luni Levi" prati priču jevrejske porodice u trenucima i godinama koje su zauvek obeležile i promenile sudbinu hiljada Jevreja. Porodica Levi odlazi u Istanbul kako bi nakon izgnanstva započela novi život i pokušala da nađe željeni mir..U romanu se, takođe, pronalazi mera ženske sudbine kao posvećenost ljubavi prema muškarcu i odvažnog traganja za sopstvenim karakterom i slobodom.


Kuićeva je rođena u Beogradu 1942. godine, završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledž (Hunter College) u Njujorku.
Živi i radi u Beogradu i Njujorku.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..