Leila Records and Books (Kralja Petra 41) Vas poziva na promociju knjige "Kad je cvetala vutra" Srđana Markovića u petak, 18. aprila u 19h. Knjiga ,,Kad je cvetala vutra(...i pucale tikve),, je prvenac Srđana Markovića, rođenog u Beogradu 1961 godine. Ona po uzoru na daleko slavniji roman ,,Kad su cvetale tikve,, Dragoslava Mihaijlovića opisuje mangupske događaje na Dušanovcu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih.

 

Pank-rok i rege muzika sa pojavom psihoaktivnih supstanci su definitivno uticali na razbuđivanje ovog nekada radničkog predgrađa u Beogradu. Autor je proširio svoja sećanja na Njujork, London i Jamajku gde je periodično živeo i radio. Brojne poznate i nepoznate ličnosti iz sveta muzike su ukrstile puteve sa autorom i on o nekima ne skriva svoje oduševljenje, ali i razočarenje.


U okviru promocije biće prikazan i film ,,Chant down Babylon,, snimljen na Jamajci 2006 godine. Režiser filma je Dilan Harvej iz Londona, a producent Beograđanin Srđan Marković. U jamajčanskom gradiću Očo Rios postoji ,,Plaža ribara,, mesto gde se već decenijama okupljaju ribari, lokalni mangupi, rastafarijanci i veće grupe nezaposlenog stanovništva. Pored ,,Plaže ribara,, nalazi se izbetonirana plaža na koju pristup imaju samo klijenti sa dubljim džepom. Dezmond je beskućnik koji živi na plaži i kroz svoju perspektivu opisuje borbu za opstanak u duboko podeljenom društvu. Iz Njujorka jednoga dana pristiže slovenski sanjar omađijan rastafarijanskom kulturom i pomaže Dezmondu da povrati u život drvo na ,,Plaži ribara ,, koju guta more i nezajažljivi konzumerizam.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..