Najpoznatiji i najprevođeniji roman vodećeg savremenog slovačkog pisca Pavela Vilikovskog Poslednji konj Pompeja objavljen je u izdanju Arhipelaga u okviru edicije Sto slovenskih romana u prevodu Mihala Harpanja. Poslednji konj Pompeja je uzbudljiva priča u kojoj se u prvom planu pokazuju dva velika iskustva 20. veka. Jedno je politička represija ideološkog društva, kakvo je ono u kojem je junak romanu potekao. Drugo je iskustvo emigracije koje mu ostaje kao poslednji izlaz.


Osnovni prostor događanja u romanu je London, a osnovno vreme šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka. Iz tog prostora i vremena se pružaju narativni kraci prema drugim prostorima i vremenima, najviše prema Čehoslovačkoj od početka prošlog veka do vremena aktuelnog pripovedanja.


Policijski islednik u romanu Poslednji konj Pompeja daje dozvolu glavnom junaku da otputuje na studijski boravak u London. Glavni junak, asistent režije, dobio je godišnju stipendiju za studijski boravak u Londonu i pre njegovog isteka traži načine kako da ga produži. Pred njim se otvara jedan od najbitnijih egzistencijalnih problema 20. veka: emigracija.
Ne snalazeći se ni kao postdiplomac, ni kao scenarista porno filmova, junak je napustio ideju o emigraciji i vraća se u domovinu u kojoj posle avgusta 1968. godine i tenkova „bratske pomoći“ sedamdesetih godina besni tzv. normalizacija. Iz svega ovoga nastaje bogata pripovedna slagalica, jedinstvena u slovačkoj književnosti.


Pavel Vilikovski (1941) jedan je od najvažnijih savremenih slovačkih pisaca. Radio je kao urednik u književnim časopisima i u izdavaštvu. Bavi se i prevođenjem sa engleskog i publicistikom. Objavio je više knjiga pripovedaka, od kojih su najpoznatije Sentimentalno vaspitanje u martu, Surovi mašinovođa i Čarobni papagaj i preostali kič, knjigu novela Konj na spratu, slepac u Vrabljima, kao i romane: Prva rečenica sna, Večno je zelen..., Pešački događaj, Poslednji konj Pompeja, Vlastita biografija zla i Pas na putu.


Arhipelag je u ediciji Sto slovenskih romana objavio do sada pet savremenih slovačkih romana otkrivajući jednu bogatu i kod nas nedovoljno poznatu književnost: Kraj igre Dušana Mitane, Logor posrnulih žena Antona Balaža, Nenapisani roman Stanislava Rakusa, Ornament Vincenta Šikule i sada Poslednji konj Pompeja Pavela Vilikovskog.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..