Od 11 do 17 marta širom Srbije će se praznovati ruski tradicionalni praznik, Maslenica. To je jedan od najomiljenijih i najveselijih ruskih praznika. On se obeležava u celoj Rusiji, a glavno praznovanje je na Crvenom trgu u Moskvi. Maslenica se takođe obeležava širom sveta: u svim ruskim dijasporama u svetu.


Ove godine i u Srbiji takođe, uz podršku Ministarstva kulture Rusije, Agencije IPCES ("Agencija za međunarodne projekte u oblasti kulture, obrazovanja i sporta" RF) , NPO - a «Slovenski most» i Projekta «Ruska kultura u Srbiji», biće organizovano veliko praznovanje Ruske Maslenice u 7 gradova Srbije i Republike Srpske, u saradnji sa upravama gradova i drugim organizacijama, a u cilju prosvetiteljske misije - upoznavanja srpske javnosti sa običajima i tradicijom ruske kulture.


10 marta u Srbiji će boraviti 2 izvanredna ruska narodna kolektiva: Ansambl igre «Ruski dezen» iz Moskve i folklorni Ansambl «Vaskrsenje» iz Lipecka, koji će održati koncerte za žitelje sledećih gradova:

 

1.     Kruševac (11 mart, 19 - 00) , Kruševačko pozorište
2.     Jagodina (12 mart, 19 - 00) Kulturni centar Jagodine
3.     Topola (13 mart, 19 - 00) Kulturni centar Topole
4.     Požarevac, (14 mart, 20 - 00) Kulturni centar Požarevca
5.     Vrbas (15 mart, 19 - 00) , Bioskop «Jugoslavija»
6.     Sremska Mitrovica (16 mart, 20 - 00) , Narodno pozorište
7.     Bjeljina (17 mart, 19 - 00) Dom kulture Bjeljine

 

Olena Kolesničenko - NPO «Slovenski Most», u svom intervjuu za portal ruska - kultura. Com, srdačno je zahvalila domaćinima: upravi grodova - učesnika - Jagodine, Požarevca, Vrbasa, Sremske Mitrovice i "Rafineriji nafte" a. D. Brod (Republika Srpska) , Kruševačkom pozorištu, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Ribarska Banja, Udruženju za očuvanje tradicije srpskog naroda, Narodnom pozorištu Sremske Mitrovice, Udruženjima srpsko - ruskog prijateljstva: «Breza» (Požarevac) i Rod (Vrbas) , i svima koji su joj pružili dragocenu pomoć u organizaciji te široko rasprostranjene i značajne manifestacije. U datom projektu učešće je uzelo više od 20 organizacija, među kojima su i srpski folklorni kolektivi koji će otvoriti manifestaciju.


«Drago nam je što u Srbiji postoji veliko interesovanje za rusku kulturu i tradiciju. Sa svoje strane, mi ćemo uraditi sve što je moguće da bi na najbolji način dali svu dubinu i radost tom drevnom prazniku. »


I zaista, Maslenica – jedan je od najomiljenijih i najveselijih praznika ruskog naroda! To je drevni praznik, koji potiče od pre mnogo vekova. To je solarni praznik, koji je posvećen prolećnom dolasku sunca: oproštaju od zime i susretu proleća (novom ciklusu poljoprivrednih radova). Sa usvajanjem hrišćanstva ovaj praznik se proslavlja u sedmici koja prethodi Velikom postu, koji Maslenica i najavljuje. Za Slovene taj praznik je takođe pedstavljao susret nove godine. Sve do XIV veka godina je kod Rusa počinjala od marta. Sam naziv "Maslenica" takođe jv ponikao iz XVI veka jer se te nedelje po pravoslavnom običaju meso već isključuje iz ishrane, dok se mlečni proizvodi još mogu konzumirati.


OSNOVNO RITUALNO JELO – palačinka, koja simbolizuje Sunce, (na ruskom: blinы) ot drevnoruskog «mlin» – to estь mleti, pšenica, što je analogno i u srpskom jeziku. Okrugle, rumene, pržene, BLINЫ ILI MLINЫ, simbolišu Sunce, koje sve ječe sija, produžavajući dane.


U Rusiji se Maslenica sačuvala kao veseo, neobuzdan praznik, pun igre, plesa, pevanja i proslavljanja Života! Zbog toga Maslenicu u narodu nazivaju «gospodarica», «široka», «uvažena», «šećer usta», «krčmarka».


To je u narodu najpopularniji ruski praznik, koji se praznuje celu nedelju, a svaki dan ima svoje simbolično značenje, koje je povezano sa plodnošću, blagostanjem, mirom, praštanjem itd. U suštini to je praznik – ritual, sa plesovima i igrama, i što je najvažnije – sa obredima proslavljanja, hranjenja i spaljivanja napravljenog strašila Zime.


Sedam nedelja Velikog posta, do same Pashe, život pravoslavnih hrišćana će biti asketski i usredsređen na duhovno očišćenje, te se zbog toga Maslenica završavala običajem da svi jedni od drugih traže oproštaj, da bi u post ušli čiste savesti.

 

Pozivamo sve one koji žele da se dotaknu tradicije ruske kulture:
Gospodarica Maslenica Vas poziva! Ulaz besplatan!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..