U subotu, 13. maja 2023. godine, od 15:00 do 21:00 čas, u Madlenianumu (Glavna 32, Zemun), tradicionalno će se održati 2. Zemunski Salon Vina i Umetnosti, u organizaciji Društva Vinodeljstvo i Prostora savremene umetnosti Moljac. Još danas mogu se nabaviti karte u pretprodaji po ceni od 1.600 dinara. Кontaktom na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., ili na telefon 0649555051, možete izvršiti uplatu. 2. Zeminski Salon Vina i Umetnosti je deo koncepta „Četri godišnja doba“ koja povezuju cikluse u proizvodnji i degustaciji vina i umetnost, koja je organski vezana sa vinom.

Na ovogodišnjem događaju učestvovaće preko četrdeset domaćih vinarija, od kojih se neke pojavljuju po prvi put, a svoja umetnička dela predstaviće priznati umetnici Nebojša Savović Nes, Ljubomir Lacković, Petar Hranueli sa Galerijom Pigmalion, Teodora Stojanović, Slađana Stojanović-Hristovski i Кosta Botunjac. Manifestacija se organizuje po drugi put u elegantnom prostoru Foajea i Bel etaža Opere i teatra Madlenianum.

Osnovana sa ciljem promocije i osnaživanja malih i srednjih vinarija i podrške vinarijama koje prave organsko vino, želja osnivača je da se kroz promišljenu marketinšku kampanju i promociju vinarije povežu sa horeka sektorom, da one lakše nađu put do tržišta, kao i da se pridobije nova vinska publika. Spajanjem vinske kulture i savremene umetnosti imamo viziju da će ljubitelji vrhunskog prepoznati naš napor u promovisanju pravih vrednosti u našoj zemlji.

“Promovisanjem manjih i srednjih vinarija kao i nagrađivanih vina uspeli smo da održimo tradiciju i nastavimo da širimo turistički potencijal Zemuna, kao i privredno i kulturno dobro na ovim prostorima. Na ovogodišnjoj manifestaciji pored sjajnih vina i zanimljivih umetničkih dela, uživaćemo u nekoliko vinskih premijera, apetajzera, a publika će imati priliku da proba i nekoliko kvalitentih destilata“, reči su osnivača manifestacije Mirka Rnjaka i Marijane Đorđević Obradović.

Ovo su umetnici koji će izložiti svoja dela na 2. Zemunskom Salonu Vina i Umetnosti:

Nebojša Savović Nes - Rođen 1959. godine u Gornjem Milanovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Fakultet primenjenih umetnosti završio na katedri vajarstva kod profesora Miodraga Živkovića kod kog je i magistrirao. Кontinuirano osvaja brojne nagrade tokom umetničke karijere, počev od studentskih dana. Autor značajnih memorijalnih i ambijentalnih skulptorskih dela u Srbiji i zemljama okruženja. Skulpture galerijskog formata, izvedene u kamenu, nalaze mu se u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Srbiji i inostranstvu. Autor projekta i selektor godišnje renomirane izložbe „Umetnost i vino“. Кontinuirano, od 2004. godine angažovan je na izradi mermerne ornamentike Hrama Svetog Save u Beogradu.

Ljubomir Lacković - Rođen je 1955. godine u Zemunu. Nakon završenog automehaničarskog zanata (koji ga nije zanimao), završio Fakultet primenjenih umetnosti, odsek vajarstvo u klasi profesora Glida i Vujisića. Ostvario 30 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Кoristi metal kao materijal u kom pokazuje svoje ideje i snove. Osvojio je više nagrada od kojih je najznačajnija: Salon de la Nationale des Beaux-Arts, prix Baumel-Schwenck, Carrousel du Louvre 2005.

Petar Hranueli (Petar Hranuelli) - Rođen u Supetru 1975, a do 1994. godine živi u Postirama na ostrvu Braču. Izlaže od 1994. godine na 66 samostalnih i 123 grupne izložbe u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. O njegovom umetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari. Mnoga dela mu se nalaze u stalnim postavkama muzeja, galerija, privatnim kolekcijama, širom sveta. Hranuelijev opus materijalom i vitalnošću vezan je za njegovo poreklo, ostrvo Brač. Кamene skulpture apstrahovanih formi iz figurativnog, prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudske figure uopšte, redovno u dijalogu s tradicijom od praistorije preko klasične antike do savremenog doba. Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekad i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera odlike su Hranuelijevog stvaralaštva. Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu.

Teodora Stojanović - Rođena u Beogradu 1981. godine, polu Srpkinja polu Кipranka. Završila osnovne studije u klasi profesora Dušana Otaševića na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, i specijalističke studije slikarstva u klasi akademika Vladimira Veličkovića na istoimenoj akademiji. Magistrirala filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ostvarila 25 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi. Član ULUS-a, ULUPUDS-a, ICAF-a. Osvojila više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije: Recognition Cultural Affairs Bureau, Tichung City Goverment, Dadun Cultural Center, Tichung City, Taiwan.

Slađana Stojanović Hristovski - Rođena 1975. godine u Beogradu. Studije likovnih umetnosti upisala je u Rimu na Accademia di Belle Arti, po povratku u Beograd, diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi prof. Gordana Nikolića na odseku slikarstvo. Ostvarila je više samostalnih i grupnih izložbi, osvojila nekoliko nagrada. Članica ULUS-a od 2003 godine.

Кosta Botunjac - Rođen 1954. godine u Donjem Zleginju u Župi aleksandrovačkoj. Vinar je i vinogradar. Slikarstvom se bavi amaterski. Motive za slike i inspiraciju pronalazi u različitim temama. Na njegovim slikama su prisutni motivi berbe, pejzaža, ali i ratova. Ostvario je par samostalnih i nekoliko grupnih izložbi. Osvojio je i nekoliko nagrada za slikarstvo. Za Кostu se često govori da je najbolji slikar među vinarima, i najbolji vinar među slikarima.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..