Valerija Alvarado je vlasnica lokala Kafe Konča, prvog meksičkog kafića u Beogradu. Prvi put je došla u Beograd 2016. godine, kao student na programu jednosemestralne razmene. Živela sa predivnom ugostiteljskom porodicom na Novom Beogradu i za veoma kratko vreme potpuno se zaljubila u srpsku kulturu: počev od hrane, preko muzike i običaja, pa sve do celokupnog duha ljudi odavde. Razlog što joj je toliko prijatno u Beogradu je baš taj što je veliki deo srpske kulture podsećao na sopstveno meksičko nasleđe. Uprkos tome što su ove dve države udaljene jedna od druge za čitav okean, Srbi i Meksikanci dele veomu sličnu perspektivu na život. Obožavamo da provodimo vreme sa ljudima koje volimo i vrednujemo one trenutke u kojima možemo sa njima da sedimo, pijemo ili jedemo i pričamo satima - nije važno da li je reč o sitnom tračarenju, zbijanju šala ili prepričavanju nekog značajnog događaja. Bitno je samo da smo zajedno.

Na ovoj osnovi potekla je ideja o otvaranju kafića. Želja je bila da se napravi mesto koje će oslikavati zajedničku kulturu Srbije i Meksika. Mesto koje je raznobojno, živahno, ali i udobno. Mesto u kojem ćete se osećati kao da ste kod kuće. Mesto u kojem možete popiti jutarnju kafu, ali i svratiti uveče na šotove tekile sa prijateljima.

Kada kročite u kafić, videćete relikvije Valerijine porodične istorije na zidovima: bakinu večernju haljinu uramljenu na zidu, stare fotografije njene porodice kraj prozora... Međutim, takođe ćete prepoznati i delove srpske kulture, poput tradicionalne tapiserije ili onog starog telefona koji je svačija baka posedovala '80-ih godina. Ovo mesto je sinergija naših dveju kultura. Mesto koje vam je novo, ali budi stari osećaj.

To je Kafe Konča.

Adresa: Svetozara Markovića 3, Beograd - Vračar

Prepev originalnog texta Valerije Alvarado (vlasnica kafića) & prevodioca Katarine Lazić 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..