Filmski festival Slobodna zona u saradnji sa medijskom kućom MTV  dodeljuje Nagradu za publiku za najbolju recenziju filma sa ovogodišnjeg festivala. Nagrađene tekstove možete pogledati na sledecoj stranici: OVDE Slobodna zona čestita nagrađenima i zahvaljuje se svim učesnicima na poslatim radovima.

 

Prvu nagradu - ručni sat marke Fossil jednoglasnom odlukom žirija dodeljuje se Dušanu Mihajiloviću za tekst inspirisan filmom Lokalni heroji Heninga Bekhausa. Žiri je takođe doneo odluku da nagradi i Ivu Pavlović za osvrt na film Sofi Fajns Perveznjakov vodič kroz ideologiju u vidu kompleta ulaznica za naredni deseti festival Slobodna zona.

 

Pobednike konkursa izabrao je tročlani žiri: Boban Jeftić (dramaturg, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, predsednik žirija), Srđan Mitrović (filmski montažer i on-air producer medijske kuće MTV) i Gavrilo Petrović (prošlogodišnji dobitnik Nagrade za publiku).

 

U saopštenju žirija se navodi:

 

“Ako je kinematografija u Srbiji jedva održiva kulturna delatnost, šta tek reći za filmsku kritiku? Pre par decenija, kada je ova forma preko noći postala osuđena na neisplativost, paradoksalno je cvetala, što zalaganjem entuzijasta i veterana, što zainteresovanošću relativno široke publike. Danas, u Srbiji, filmska kritika tinja, na ponekom veb-portalu, nedeljniku i novini, a to ne može da nadomesti vredna ali naširoka rasprava na društvenoj mreži, niti posebno jezgrovit “tvit”. U tom kontekstu još više ima smisla dati priliku svakom da se osvrne na neki film prikazan u okviru festivala Slobodna zona. Tekst koji je žiri jednoglasno prepoznao kao najbolji ujedno je onaj koji najveštije barata ovom zapostavljenom formom. Za njim smo istakli još jedan dobar primer filmske kritike, dok su se ostali rangirani tekstovi istakli kvalitetima kojima se dobra kritika odlikuje: analitičnošću, polemičnošću, neposrednošću.”

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..