smInstitut Servantes u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Kulturnim centrom Novog Sada predstavlja treću godinu za redom smotru novog španskog filma pod nazivom „Španski metar 2010". Tokom pet dana biće prikazano devet dugometražnih filmova u selekciji Nebojše Popovića, koji predstavljaju panoramski pregled na špansku kinematografiju, toliko hvaljenu i nagrađivanu tokom poslednje decenije.Filmovi će biti prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na srpskom i engleskom jeziku. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Kulturnog centra Beograda (DKC), kao i na biletarnici Art bioskopa Vojvodina u Novom Sadu (ista programska šema).

Pod geslom „Za šaku nade", ovogodišnji Španski metar prikazuje filmove čiji su junaci bliski svakom gledaocu. To su obični ljudi koji pokušavaju da nađu svoje mesto pod Suncem, da budu dobri i da im bude dobro. Ali, to nikad nije bilo lako, a pogotovo danas. Zato je nada da im se mora dogoditi bolji život , ponekad jedino što ih drži uspravnima i odlučnima da istraju. Ona povezuje sve filmove bez obzira na žanr i tematiku, a oni su raznovrsni i kao život, nikad okrenuti u jednom smeru.

Pet. 14.
21.00 > Plesačica i lopov (2009, 127 min.)
Režija: Fernando Trueba
Scenario: Fernando Trueba, Jonas Trueba i  Antonio Skarmeta po svom romanu
Uloge: Rikardo Darin, Abel Ajala, Miranda Bodenhofer, Arijadna Hil
Po dolasku demokratije, predsednik Čilea objavio je amnestiju za sve zatvorenike koji nisu ubice. Među njima su slavni pljačkaš banaka Vergara Grej i mladi prestupnik Anhel Santjago. Svaki od njih ima sopstveni plan za slobodu. Međutim, njihovi putevi će se ukrstiti i krenuti u sasvim drugačijem smeru kada im u živote uđe mlada balerina Viktorija.
Film je imao devet nominacija za nagradu Goja i bio je španski kandidat za Oskara. Reditelj filma Fernando Trueba poznat nam je i kao reditelj filmova Devojka tvojih snova, Dvoje suvišnih, 54. ulica i Zlatno doba koji je dobio Oskara 1994. godine.

Sub. 15
19.00 > Pod zvezdama Estelje (2007, 108 min.)
Režija: Feliks Viskaret
Scenario: Feliks Viskaret i Fernando Aramburu po svom romanu „Glasnik utopije"
Uloge: Alberto San Huan, Hulijan Viljagran, Ema Suarez,  Violeta Rodrigez
Svako ima svoju zvezdu, ali da bi je sledio, mora prvo da je nađe. To je problem glavnog junaka ovog filma koji se  nada da će postati poznati džez muzičar. A do tada - jedva preživljava i uništava i ono malo srećnog što ima. Povratak u rodnu Estelju u Navari, suočavanje sa očevom smrću, zapostavljenim bratom i bivšom ljubavi, nateraće ga da na život pogleda sa realnije strane i da krene putem koji mu je odredila njegova zvezda.
Ovaj film je dobio nacionalne nagrade Goja za glavnu mušku ulogu i za scenario i niz priznanja na domaćim i stranim festivalima.To je prvi igrani film Feliksa Viskareta.

 

21.00 > Vatreno krštenje (2005, 90 min.)
Režija: Ćus Gutijeres
Scenario: Ćus Gutijeres, Huan Karlos Rubio
Uloge: Veronika Sanćes, Makarena Gomes, Huan Sans, Rut Dijas
Film se odigrava u popularnom madriskom baru „El Calentito" u kome se krajem sedamdesetih godina prošlog veka manifestovala movida. Glavni lik je Sara koja želi da izgubi nevinost sa Tonijem posle koncerta koji će u „Vatrenom krštenju" održati neobična ženska grupa „Sijuks".  Međutim, noć pred koncert i susret sa predstavnicima diskografske kuće, jedna članica grupe odustaje od projekta, a Sari se Toni izmiče iz ruku. Sve dalje kombinacije su u opticaju. Raritet filma su originalni snimci nastupa reditelja Pedra Almodovara i još nekih umetnika koji su odražavali novi duh Španije.

Ned. 16.
19.00 > Beži od mene (2006, 103 min.)
Režija: Viktor Garsija Leon
Scenario: Jonas Trueba, Viktor Garsija Leon
Uloge: Huan Dijego, Huan Boto, Kristina Plasas
Protagonista filma je glumac Santjago koji nikada nije bio glavni - ni na sceni, ni u životu. U  posetu mu dolazi sin, tridesetogodšnjak, koji nema nameru da odraste.  Njihov zajednički život raspaliće ionako ozlojeđene sujete i naterati oca i sina da, kad skinu maske, bar na trenutak prepoznaju svoje pravo lice. U ovoj gorko - romatičnoj satiri izvanrednu ulogu ostvario je Huan Dijego i za nju je dobio nacionalnu nagradu Goja i  Srebrnu školjku u San Sebastijanu i niz drugih glumačkih priznanja. Izvanredni partneri bili su mu Huan Dijego Boto i Kristina Plasas. Beži od mene je treći igrani film Viktora Garsije Leona i njegovo najznačajnije ostvarenje.

 

21.00 > Život i ništa drugo (2008, 91 min.)
Režija: Santjago Zanu
Scenario: Ivan Morales, Santjago Zanu
Uloge: Huan Manuel Montilla, Ovono Kandela, Havijer Iglesias, Mala Rodriges
Radnja ovog filma smeštena je po obodima Barselone i govori o ljudima koji su ili s one strane zakona ili na ivici da propadnu tamo.
Ipak, među njima ima onih koji se ne samo nadaju da spasenju već čine sve da se izvuku sa dna. Jedan od njih je dvadesetosmogodišnji Kuaho koji se teško kreće jer ima cerebralnu paralizu, ali žarko želi da ima sopstveni muzički studio. Da bi ostvario cilj on mora da prođe pravi pakao, jer najmanje toga zavisi od njega samog.
Život i ništa drugo debitanski je igrani film Santjaga Zanua i dobio je tri nagrade Goja: za najboljeg novog glumca, novog reditelja i za originalnu pesmu.
*Ovaj film nema titlove na engleskom jeziku.

Pon. 17.         
19.00 > Dan za opuštanje (2007, 95 min.)
Režija: Maks Lemke
Scenario: Pablo i Danijel Remon
Uloge: Huan Dijego, Luis Tosar, Havijer Rios, Alberto San Huan, Estibalis Gabilondo
Prema američkom modelu i u španskim firmama primenjuje se metod po kome se jednog radnog dana u nedelji zaposleni vode u neko izletničko mesto i angažuju se u grupnim aktivnostima, a sve u cilju opuštanja i poboljšanja radne efikasnosti. U slučaju firme koju vodi iskusni Hoze Antonio to znači odlazak u usamljeni hotel u netaknutoj prirodi, druženje, igranje igara koje organizuju psiholozi i donošenje važnih odluka. Vlasnik namerava da mladog Ruija postavi za jednog od šefova samo zato što je on dečko njegove kćeri. Rui bi želeo da napreduje, ali shvata da je cena izuzetno visoka. Ostali se suočavaju sa ponižavanjem i osećanjem da su nevažni i suvišni.

 

21.00 > Put posut zvezdama (2007, 110 min.)
Režija i scenario: Mario Kamus
Uloge: Alvaro de Luna, Marijan Agilera, Antonio de la Tore, Oskar Abad
Ovo je, za sada, poslednji film Marija Kamusa jednog od najznačajnijih španskih reditelja koga se naša publika seća po filmovima Košnica i Nevini sveci. Put posut zvezdama priča o starcu Alfonsu koji je celog života živeo u istoj kući u rodnoj Kantabriji i u čiji život naviru, ne samo sećanja, nego i novi, nepoznati ljudi: jedan je biciklista kome treba trener, a drugi je novi bogataš koji želi da otkupi Alfonsovo imanje i tu počne biznis. Oni će mu život učiniti zanimljivijim i izazovnijim, a njega samog - još boljim.

Uto. 18.
19.00 > Osam sastanaka (2008, 92 min.)
Režija i scenario: Peris Romano, Rodrigo Sorogojen
Uloge: Belen Rueda, Raul Arevalo, Migel Anhel Sola, Adrijana Ozores
Ovo je omnibus o sentimentalnim odnosima, nesigurnostima i problemima koje idu uz njih. Autorski tandem Romano-Sorogojen koji ima solidno televizijsko iskustvo, posmatra te romantične odnose kroz komičku optiku i prati ih po fazama: od početka veze u koju ulazimo a da često to i ne primetimo, preko nervnih napada, ljubomore, monotonije, životnih promena, pa do rastanka koji boli ili nas vraća osobama od kojih smo svojevremeno utekli. Film je baziran na osam citata o ljubavi  i okupio je izvanrednu glumačku ekipu.


21.00 > Dobar život (2008, 108 min.)
Režija: Andres Vud
Scenario: Hasan Mamun
Uloge: Eduardo Paćeko, Roberto Farias, Belhika Kastro,  Aline Kupenhajm...
Ova čileansko-španska koprodukcija u koju su uključene još Argentina, Francuska i Velika Britanija, dobila je 2009. godine nagradu Goja kao najbolji strani film na španskom jeziku. Radnja se odigrava u glavnom gradu Čilea, Santjagu i diše ritmom i bojama velegradske svakodnevice. Dobar život je opsesija svih likova koji su različitog socijalnog i psihofizičkog statusa i malo ko od njih se miri sa životom koji ima. Oni ulaze u film sami, igrom slučaja stupaju u međusobne kontakte i stvaraju fresku savremenog Čilea.  Ali, jedno od najvažnijih pitanja ovog filma je- šta je to dobar život?
Reditelj Andres Vud, našoj publici poznat po Fudbalskim pričama i Moj prijatelj Maćuća ovim filmom potvrdio je da spada u vodeće latinoameričke reditelje.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..