CIKLUS FILMOVA GORANA PASKALJEVIĆA počeće u pet 06.12.2013. u 20,30 sati u Art bioskopu Museumu. Posle svečanog otvaranja peve večeri biće prikazan film ANDJEO ČUVAR. Ulaz je slobodan (samo 06.12). Do 17. decembra biće prikazano 10 Paskaljevićevih filmova...

 

06.12.13. Otvaranje / Andjeo čuvar – slobodan ulaz uz besplatne karte
07.12.13. Vreme čuda
08.12.13. Tango Argentino
09.12.13. Tudja Amerika
10.12.13. Bure baruta
11.12.13. Kako je Hari postao drvo
12.12.13. San zimske noći
13.12.13. Optimisti
14.12.13. Medeni mesec
15.12.13. Kad svane dan
16.12.13. Kad svane dan
17.12.13. Kad svane dan


ANDJEO ČUVAR

90 min 1987. ŽANR: drama REŽIJA: Goran Paskaljević
ULOGE: Ljubiša Samardžić, Neda Arnerić, Šaban Bajramović, Jakup Amzić

Istinita priča o savremenoj evropskoj trgovini robljem. Novinar kreće tragom jednog dečaka da bi usput otkrio lice i naličje života jugoslovenskih Roma. Put ga vodi u Italiju gde se nalaze glavni organizatori trgovine decom. I sam dolazi u situaciju da mora da interveniše kako bi dečaka izvukao iz ruku mafije. Po povratku u Cigan-malu, njega stiže osveta pripadnika organizovanog kriminala. Pojedinac je ipak nemoćan da se uspešno suprotstavi podzemlju.

 
VREME ČUDA

98 min 1989. ŽANR: drama - komedija REŽIJA: Goran Paskaljević
ULOGE: Miki Manojlović, Dragan Maksimović, Svetozar Cvetković, Mirjana Karanović, Ljuba Tadić, Danilo Bata Stojković, Mirjana Joković, Slobodan Ninković, Neda Arnerić

Neposredno po završetku II svetskog rata, nova revolucionarna vlast započinje borbu protiv utemeljenog narodnog verovanja, počinje proces isterivanja Boga. U malom zabitom mestu lokalnu crkvu pretvaraju u školu. Svi stanovnici učestvuju u prefarbavanju fresaka. Ali, gle čuda! Usred školskog časa, ispod sloja kreča, freske ponovo izbijaju... Iz sukoba dve dogme čija je žrtva običan, nezaštićeni čovek, rodiće se saznanje da je svaka dogma uvek okrenuta protiv čoveka i njegove potrebe za slobodom. Po romanu Borislava Pekića.


TANGO ARGENTINO

91min 1992. ŽANR: drama REŽIJA: Goran Paskaljević
ULOGE: Mija Aleksić, Nikola Žarkovic, Miki Manojlović, Mića Tomić, Rahela Ferari

Obavijen setnim humorom Tango Argentino govori o dečaku, koji će uspostaviti nežna i dirljiva prijateljstva sa usamljenim ljudima. Uskočivši iznenada u posao svoje majke, dečak počinje da budi starce, da pokreće njihove uspavane duše, da im ubrizgava volju za životom, da ih okuplja i zbližava. Ali u susretu sa ostarelim ljudima i dečak je na dobitku: dobija ono sto mu je porodica uskratila - ljubav, razumevanje, pažnju, blagost i toplinu.


TUDJA AMERIKA

96 min 1995. ŽANR: drama REŽIJA: Goran Paskaljević
ULOGE: Miki Manojlović, Sergej Trifunović, Tom Konti, Predrag Ejdus

Priča prati život dva emigranta, Srbina Baje i Španca Alfonsa. Bajo je došao u Ameriku iz malog mesta na granici Srbije i Crne Gore, gde su mu i sad deca i majka. Alfonso živi sa oslepelom majkom i vlasnik je malog bara u kraju. Bajo radi danju na crno, a uveče pomaže Alfonsu. Bajova deca i majka se odlučuju da krenu za njim u Ameriku, taj put mlađeg sina košta života pošto ga odnosi reka Rio Grande. Ovaj gubitak ostavlja na celu porodicu duboke posledice, a najviše na nesrećnog Baja. Stariji sin se veoma dobro uklapa u način američkog življenja, ubrzo se ženi i formira porodicu. Oni koji nisu uspeli da se prilagode pate i maštaju o povratku kućama sve dok konačno i ne umru nesrećni...

 
BURE BARUTA

102 min. 1998. ŽANR: drama REŽIJA: Goran Paskaljević
ULOGE: Dragan Nikolić, Lazar Ristovski,Voja Brajović, Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Mirjana Joković, Bogdan Diklić, Mira Banjac, Toni Mihajlovski, Bata Živojinović, Nebojša Milovanović, Sergej Trifunović

Film prati sudbine nekoliko generacija u urbanoj sredini u periodu krize izazvane ratom i svedoči kako kriza morala, identiteta i opšta ekonomska krizna situacija utiču na ponašanje i postupke dojučerašnjih prijatelja i sugrađana.

 
KAKO JE HARI POSTAO DRVO

100 min 2001. ŽANR: drama REŽIJA: Goran Paskaljević
ULOGE: Colm Meaney, Adrian Dunbar, Cillian Murphy

Radnja filma se odigrava u Irskoj 1924. god. Posle građanskog rata u kojem je Hari izgubio starijeg sina i ženu. Skrhan događajima Hari pronalazi smisao života u otkrivanju "neprijatelja". Apsurdnu mržnju Hari pokušava da prenese i na mlađeg sina.

 
SAN ZIMSKE NOCI

95 min 2004. ŽANR: drama - triler REŽIJA: Goran Paskaljević
ULOGE: Lazar Ristovski, Jovana Mitić, Jasna Žalica, Slobodan Ninković

Ova dirljiva priča govori o Lazaru, čoveku koji se posle deset godina provedenih u zatvoru, vraća i zatiče u svom stanu izbeglice iz BiH - samohranu majku Jasnu sa autističnom devojčicom Jovanom. Ogorčen i razočaran u ljude Lazar odlučuje da započne nov život, ali kako Jasna i Jovana nemaju drugi dom, on ipak nema srca da od njih traži da napuste njegov stan. Ove tri osobe na margini života uskoro će razviti daleko prisnije odnose. San zimske noći je film koji govori o nama samima, i unutrašnjoj borbi sa bolom i teskobom učinjenih ili pak ne učinjenih dela.


MEDENI MESEC

95 min 2009. ŽANR: drama REŽIJA: Goran Paskaljević
ULOGE: Bujar Lako, Jozef Shiroka, Jelena Trkulja, Nebojša Milovanović, Lazar Ristovski, Petar Božović, Mira Banjac, Vlasta Velisavljević

Pratimo sudbinu jednog srpskog i albanskog mladog para, koji odlučuju da napuste domovinu i odu u Zapadnu Evropu u potrazi za boljim životom. Albanski par, nakon mnogo nezgoda, stiže na južnu granicu Italije, gde započinju njihovi problemi. Ista sudbina čeka i srpski par koji vozom stiže do mađarske granice. Iako nemaju veze sa incidentom sa Kosova, u kome su dva italijanska vojnika poginula, zbog nesrećnog sleda događaja na granici ih hapse i optužuju. Ovo ih, bar privremeno, sprečava da ispune svoje snove, što je čest slučaj sa mladima na Balkanu, koji plaćaju za greške prethodnih generacija.

 

OPTIMISTI

94 min, Žanr: drama, Scenario: Vladimir Paskaljević, Režija: Goran Paskaljević
Festivali: Toronto, Pusan - J. Koreja, Tribeka - Njujork, Kopenhagen, Atina
Glavne uloge: Lazar Ristovski, Mira Banjac, Petar Božović, Tihomir Arsić,Nebojša Glogovac, Dragan Jovanović, Ivan Bekjarev

Film "Optimisti" je omnibus sastavljen od nezavisnih priča koje povezuje optimizam gledan "šarenim" očima. Iako su naizgled šaljive, svaka priča verno oslikava stvarno stanje današnjice, koja se ulepšava uz pomoć lažnog optimizma i samim tim lakše preživljava. Pored Lazara Ristovskog, koji u svakoj priči igra glavnu ulogu, u filmu učestvuje i 40 naših najpoznatijih glumaca, kao što su: Mira Banjac, Petar Božović, Tihomir Arsić, Slavko Štimac i mnogi drugi. Po rečima reditelja Paskaljevića "Optimisti" predstavljaju završnicu filmske trilogije o Srbiji pre deset godina. Započeta filmom "Bure baruta", u kome se verno oslikava stanje zemlje u kojoj vlada nasilje, trilogija je nastavljena filmom "San zimske noći", koji ukazuje na autizam, ne samo pojedinca već i čitave nacije, koja zatvara oči pred realnošću. Na kraju krug se zatvara filmom "Optimisti", u kome se smenjuju očaj i nada, fikcija i stvarnost, stvarni i lažni optimizam.
 
KAD SVANE DAN
90 min, Žanr: drama, Režija: Goran Paskaljević
Glumci: Mustafa Nadarević, Mira Banjac, Nebojša Glogovac, Nada Šargin, Zafir Hadžimanov

Priča o 72-godišnjem profesoru muzike Miši Brankovu koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo. Naime, prilikom iskopavanja na mestu gde je nekad bio Judenlager Semlin, a sada su samo ostaci Starog sajmišta i nekadašnjeg logora, radnici pronalaze kutiju sa dokumentima koju je daleke 1941. godine zakopao logoraš Isak Vajs.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..