Festival svečano zatvara dobitnica "Zlatnog lava" Elena Kota, a na zatvaranju će biti saopšteni dobitnici zvaničnih i nezvaničnih nagrada festivala. FAF na bis 4. decembra u Domu omladine Beograda i Dvorani Kulturnog centra Beograda. Dobitnik "Zlatnog medveda" na Berlinskom filmskom festivalu za film "Pozicija deteta", rumunski reditelj Kalin Peter Necer, biće specijalni gost na svečanom zatvaranju 19. Festivala autorskog filma večeras u 19.30 u Domu omladine Beograda.

 

Festival će svečano zatvoriti italijanska glumica Elena Kota, dobitnica "Zlatnog lava" za ulogu u filmu "Ulica u Palermu", a na svečanom zatvaranju biće saopšten dobitnik Gran prija festivala "Aleksandar Saša Petrović", kao i ostale zvanične i nezvanične nagrade festivala.

 

Zbog velikog interesovanja publike, u sredu, 4. decembra, u Domu omladine Beograda i Dvorani Kulturnog centra Beograda biće organizovan "FAF na bis", reprizne projekcije nekih od filmova iz glavnog programa festivala.


SREDA, 4. decembar

DOM OMLADINE BEOGRADA
16h - SVETI GRA 200 din
18h - ODBRANA 250 din
20h - GLORIJA 300 din
22h - ULICA U PALERMU 300 din


DKC
17h - POZICIJA DETETA 250 din
19h - DŽIMI P. 300 din
21h - PROŠLOST 300 din

 

O priznanjima festivala odlučuje žiri koji čine reditelji Jan Cvitkovič (Slovenija), Srđan Vuletić (Bosna i Hercegovina) i Nikola Ležaić (Srbija). Pobednik festivala osvojiće i novčanu nagradu u iznosu o 5000 evra, koju obezbeđuje Fondacija „Aleksandar Saša Petrović“u znak sećanja na ovog filmskog velikana (www.aleksandarpetrovic.org).

 

Međunarodni žiri kritike FIPRESCI Srbija dodeliće svoje priznanje za najbolji film festivala, a Udruženje filmskih umetnika Srbije – Sekcija snimanja slike dodeliće plaketu „Aleksandra Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad.

 

Nakon svečanog zatvaranja festivala sledi film „Džimi P.“ poznatog francuskog reditelja Arnoa Desplešena (Kraljevi i kraljice, Božićna priča), sa Metjuom Almarikom i Benisiom del Torom u glavnim ulogama. Ova priča o Indijancu iz prerije koji postaje pacijent francuskog psihoanalitičara zasnovan je na istinitim događajima i knjizi psihijatra Žorža Deveroa.
 
Elena Kota je pozorišna, filmska i televizijska glumica, rođena u Milanu. Filmom se bavi od 1951. godine, dok je 1975. godine sa suprugom osnovala svoju pozorišnu trupu, i najpoznatija je po ulogama u pozorištu. „Zlatnog lava“ osvojila je sa 82 godine, za ulogu albanske emigrantkinje u filmu „Ulica u Palermu“ rediteljke Eme Dante, koja je takođe primarno pozorišna rediteljka.  „Ulica u Palermu“ je zanimljiv i duhovit uvid u zatvoreno sicilijansko društvo i njegove borbe između starog i novog, tradicionalnog i liberalnog. Rediteljka Ema Dante, kojoj je ovo prvi film, razvila je priču smeštenu u preuskoj uličici Palerma, gde se susreću dva automobila - u jednom lezbejski par u svađi, a u drugom starija udovica sa zetom, nakon posete ćerkinom grobu.

 

U terminu od 22 časa u Domu omladine biće prikazan film nagrađen priznanjem „Aleksandar Saša Petrović“.
 
Prisustvo Elene Kote na 19. Festivalu autorskog filma organizovano je zajedno sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..