Na svečanom otvaranju 28. novembra u 20h u Domu omladine Beograda biće prikazan Rozijev film „Sveti GRA“. Italijanski reditelj Đanfranko Rozi, dobitnik „Zlatnog lava“, priznanja za najbolje ostvarenje ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, otvoriće 28. novembra u 20h 19. Festival autorskog filma.


„Sveti GRA“ je prvi dokumentarni film koji je osvojio glavnu nagradu Venecijanskog festivala u istoriji, i prvi italijanski film pobednik festivala nakon 15 godina. Đanfranko Rozi diplomirao je na Filmskoj školi Njujorškog univerziteta. Radi kao reditelj, direktor fotografije, producent i scenarista. Njegov treći dokumentarac, „Ispod nivoa mora“ pobedio je 2008. u programu „Horizonti“ Venecijanskog festivala i proglašen je najboljim italijanskim dokumentarcem te godine (kod nas je prikazan u okviru festivala 7 veličanstvenih).

Auto-put GRA (Grande Raccordo Anulare) okružuje Rim, a pored njega se može sresti galerija živopisnih ličnosti čiji se život i posao svakodnevno odvijaju uz metež saobraćaja na velikom putu. Pripadnik više klase koga je sreća napustila, bolničar koji je imao tešku noć, prostitutka- travestit u iznurenoj potrazi za klijentima, botaničar koji pokušava da spasi palme od najezde insekata i ribar koji sa ženom Ukrajinkom lovi na Tibru, samo su neki od junaka koji daju fascinantan portret života na marginama velikog grada.

Rozi je proveo dve godine kružeći u kombiju oko autoputa i snimajući „Sveti GRA“, a montaža je trajala osam meseci. Film je, prema rečima reditelja, inspirisan novelom „Nevidljivi gradovi“ Itala Kalvina, u kojoj se pripoveda o putovanju Marka Pola u posetu Kini i Kublaj-Kanu.

19. Festival autorskog filma ove godine održava se od 28. novembra do 3. decembra u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture studentski grad i bioskopu „Fontana“. U okviru glavnog programa biće prikazano 16 ostvarenja, od kojih se 10 nalazi u konkurenciji za najbolji film festivala i priznanje „Aleksandar Saša Petrović“.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..