Mamut_02Mamut je priča o porodici u savremenom društvu, u kojoj se članovi okreću surogatima kada oni koji treba da su im bliski nisu tu.Leo i Elen, njihova kćer Džeki, i filipinska dadilja Glorija, koja je ostavila svoje sinove kako bi zaradila brinući o Džeki, susreću se i razilaze na svom putu preživljavanja i potrage za ljubavlju.Leo i Elen su uspešan njujorški par, potpuno obuzeti poslom. Leo je autor sve uspešnijeg veb sajta i upada u svet novca i velikih odluka. Elen je predana poslu hirurga u hitnoj pomoći i svoje duge smene posvećuje spašavanju života. Njihova osmogodišnja ćerka Džeki većinu vremena provodi sa Glorijom, Filipinkom, njenom dadiljom. To navodi Elen da preispituje svoje prioritete. Glorija je došla u Ameriku kako bi zaradila novac kojim će izdržavati dva sina koji su ostali na Filipinima. Jedan od njenih sinova – desetogodišnji Salvador, toliko pati za majkom da i sam traži posao da bi zaradio novac i tako ubrzao majčin povratak. Kad Leo poslovno otputuje na Tajland, nesvesno pokreće seriju događaja koji će imati dramatične posledice za sve.

***


Nakon veoma nekomercijalnih filmova koji su obeležili njegovu karijeru, o svojoj najnovijoj produkciji reditelj Mudison je rekao: “Ovo je veoma veliki korak, iako nisam siguran da li je korak napred ili korak nazad. Ovaj film ima veoma jasan narativni tok, pristupačniji je. Postoje veze sa mojim predhodnim filmovima. Jedna od tema jeste o deci koja su ugrožena. To je zajedničko za sve moje filmove.”

Rođen je 1969. godine u Lundu, Lukas Mudson studirao je na Švedskoj filmskoj školi na Dramskom institutu u Stokholmu. Pre svog prvog dugometražnog igranog filma – FUCKING ÅMÅL – objavio je nekoliko antologija poezije i jedan roman.  Naša publika je do sada imala prilike da gleda Mudisonov film iz 2002. godine – “Ljilja zauvek”.


Žanr: drama
Scenario i režija: Lukas Moodysson
Uloge: Gael García Bernal, Michelle Williams, Marife Necesito, Sophie Nyweide, Thomas McCarthy
Zemlja produkcije: Švedska, Danska, Nemačka
Jezik: engleski
Godina produkcije: 2009.
Trajanje: 120 min

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..