antihrist_02Poslednji film provokativnog Larsa fon Trira publika i kritika su veoma burno dočekali, a reditelj ga je ocenio kao naznačajniji u svojoj karijeri. U ovoj psihodrami o ožalošćenom paru koji traga za spokojem, muškarac i žena otkrivaju mračniju stranu prirode oko sebe i u sebi. Za ulogu žene koja je psihički obolela nakon gubitka deteta, Šarlota Gejnsbur dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Kanu.

Ožalošćeni par odlazi u šumu, u kolibu nazvanu Raj, kako bi zacelio slomljena srca i pokušao da popravi brak. Muž, koji je psihijatar, nada se da će uspeti da pomogne svojoj ženi da se suoči sa bolom i osećanjem krivice tako što će je navesti da se suoči sa svojim najvećim strahovima. Međutim, priroda uzima kormilo u svoje ruke, i stvari počinju da se odvijaju neočekivano. Odlazak u šumu nije bio dobra ideja ni za jedno od njih dvoje.

Radnja ove psihodrame odvija se kroz prolog, četiri poglavlja (Tuga, Bol, Očaj, Tri prosjaka) i epilog. Film se kreće od slow-motion erotične rapsodije do scena dramatičnog nasilja, uz mnogo simboličnih prizora iz prirode. „Antihrist“ se pojavio u dve verzije, necenzurisanoj protentstantskoj - kako ih reditelj naziva - i cenzurisanoj katoličkoj, iz koje su izbačene neke nasilne scene.

Pisanje scenarija za ovaj film Larsu fon Triru bio je jedan od načina da pobedi depresiju u kojoj se nalazio pre tri godine. U scenariju se nalaze mnogi snovi koje je ovaj reditelj sanjao kako dok je pisao film, kao i njegovi raniji upečatljivi snovi; samim tim, dešavanja u „Antihristu“ i liče na snoviđenja i nemaju mnogo veze sa racionalnim. Šarlota Gejnsbur, iako se tokom karijere pojavila u oko 40 filmova, izjavila je da se tokom snimanja ovog filma osećala kao da snima prvi put. „Kada sam u Kanu na premijeri videla ceo film, shvatila sam koliko je to veliki film. Ovaj film je zaista važan“, rekla je Gejnsbur.

Iako je „Antihrist“, kao i svaki film Larsa fon Trira, izazvao brojne rasprave (o porukama koje šalje, o stavu prema ženama koji zauzima) Lars fon Trir kaže da iza ovog filma ne stoje nijedan sistem morala niti bilo kakve moralne pouke. Tema ovog filma je, kao i tema njegovih ranijih filmova, priroda, ali na mnogo intimniji način. Lars fon Trir takođe kaže da je ovo film u koji on jako veruje i da je najvažniji film njegove karijere.

 

Žanr: drama/horor
Režija: Lars von Trier (Europa, Dancer in the Dark, Dogville)
Scenario: Lars von Trier
Uloge: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg
Zemlja produkcije: Danska / Nemačka / Francuska / Švedska / Italija / Poljska
Godina: 2009.
Trajanje: 108 min
Nagrade: Cannes Film Festival – najbolja glumica
Nordic Council – Filmska nagrada Nordijskog saveta Larsu fon Triru

 

Poslednje ostvarenje kultnog danskog reditelja, Larsa fon Trira, „Antihrist“, koje je domaću premijeru imalo da ovogodišnjem FEST-u, od 4. marta ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..