Večeras je pred punom salom bioskopa Arena Cineplex svečano otvoren 6. po redu CINEMA CITY internacionalni filmski festival koji će u narednih sedam dana prikazati preko 130 filmskih ostvarenja na deset gradskih lokacija među kojima su: Arena Cineplex, Arena 3D Open Air, Amstel Open Air, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske, Akademija umetnosti Novi Sad.


Na samom početku ceremonije otvaranja, publici se obratio direktor festivala Miloš  Ignjatović koji je pozdravio publiku rečima da nije bilo lako napraviti festival ovakvog obima. Ignjatović se zahvalio Vladi AP Vojvodine kao generalnom pokrovitelju festivala i poželeo publici uživanje u festivalskim projekcijama.  


Publici u sali poklonili su se članovi međunarodnog žirija Katrin Gebe, Marek Rozenbaum i Šad Šenuga, koji će poslednjeg dana festivala dodeliti nagrade pobednicima u okviru selekcije Nacionalna klasa.  Toni Šarić, selektor Film It Loud i direktor festivala muzičko-dokumentarnog filma DORF iz Vinkovaca (Hrvatska) takođe se predstavio publici.


Programska direktorka festivala CINEMA CITY Bojana Bandić pomenula je izuzetno plodno i bogato stvaralaštvo reditelja Želimira Žilnika uručivši mu nagradu Ibis za doprinos svetskom filmu. Autor Želimir Žilnik izrazito emotivnim govorom obratio se publici da ovu nagradu nije očekivao, ali da mu je drago što mu je uručena pred punom salom. Žilnik je pohvalio festivalski program naglasivši da je reč o filmovima koji retko dolaze u bioskope, te da festivali predstavljaju jedinu priliku kada ih publika može pogledati. Proslavljeni reditelj pozvao je sve mlade da pogledaju retrospekivu njegovih filmova jer, kako je istakao, oni predstavljaju uvod u istoriju kinematografije u Vojvodini pošto obrađuju razne epohe, i stvarani su u saradnji s raznovrsnim vojvođanskim, ali i novosadskim producentskim kućama. Na kraju, Žilnik je rekao kako smatra da selekcije poput CC Shorts i Educons Presents Up to 10.000 Bucks mogu predstvljati ohrabrenje mladim autorima da, i pored finansijskih ograničenja, budu produktivni i kreativni. Odlazeći s bine, Žilnik je naglasio kako ''za film života ima''.

 

Nakon toga, gospodin Mirko Štark, profesor na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i istaknuti član novosadske jevrejske opštine, dodeljujući nagradu Ibis za doprinos svetskoj kinematografiji izraelskom reditelju Eranu Riklisu, uvaženom gostu festivala obratio se rečima: ’’Zbog nesvakidašnje ljubavi prema filmu kome je posvetio svoj život, zbog bogatstva tema kojima se bavi u svojim filmovima, zbog junaka u kojima nalazi dobro čak i kada okolnosti u kojima su nisu nimalo dobre, zbog toga što u ljudima budi nadu, festival CINEMA CITY dodeljuje svom uvaženom gostu, reditelju Eranu Riklisu nagradu Ibis za doprinos svetskoj kinematografiji.''


Raspoloženi Riklis se srdačno zahvalio, mahnuvši članu žirija Mareku Rozenbaumu i izjavio: ''Mislio sam da sam jedini Izaelac u sali''. Takođe, dodao je da iako nije još upoznao grad, uvideo je da je ovo mesto bogate istorije. ''Dolazim iz zemlje u kojoj je situacija neprestano komplikovana, i istorija je neodvojiva od mojih filmova u kojima se trudim da predstavim ljude, ne politiku. Trudim se da pokažem kako preživljavaju, kako se vole, kako žive na Bliskom Istoku, a pre svega, želim da im pružim nadu. Stoga, proglašavam 6. CINEMA CITY otvorenim.''


Po svečanoj dodeli nagrada Ibis publika je imala prilike da pogleda veličanstveno filmsko ostvarenje ''Final Cut: Ladies and Gentlemen'' mađarskog reditelja Đerđa Palfija. Ovaj film, nastao je na osnovu kadrova iz preko 450 filmskih klasika, stoga u njemu ''glume'' najveće zvezde u istoriji evropskog i holivudskog filma.


Na lokaciji Amstel Open Air bio je prikazan film Doinć it in the Park: Pick Up Basketball, NYC čime je ova nova festivaska lokacija uspešno zaživela.
U preostalim danima festivala novosadsku publiku ali i sve ljubitelje filma očekuju projekcije preko 130 filmova, svrstanih u jedanaest selekcija, koji će biti prikazani na deset festivalskih lokacija.
Kompletan program festivala, uključujući precizirane lokacije i raspored projekcija moguće je pronaći putem sledećeg linka http://cinemacity.org/satnica.php

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..