Imaginarijum_Hit_Ledzer_2U trci protiv vremena, u svetu iza magičnog ogledala, jedan čovek saznaće cenu koja se plaća za snove i pokušaće da ispravi greške iz prošlosti. Jedan od najoriginalnijih filmova iz opusa montipajtonovca Terija Gilijama, „Imaginarijum doktora Parnasusa“ završen je zajedničkim naporima prijatelja Hita Ledžera nakon njegove iznenadne smrti tokom snimanja.


U modernom Londonu putujući teatar doktora Parnasusa pruža radoznalcima priliku da, prošavši kroz ogledalo, uđu u svet iz svoje mašte. Posetioci ne znaju da je doktor Parnasus, jednom davno, sklopio ugovor sa đavolom. Doktor je dobio mladost, a demon pravo da dobije njegovu kćer kada napuni 16 godina. Taj trenutak se bliži, i doktor Parnasus sklapa još jedan dogovor sa đavolom – Valentinu će dobiti onaj ko prvi zavede pet duša. Doktor Parnasus obećava Valentininu ruku mladiću koji pristane da mu pomogne u ovoj trci sa vremenom, upuštajući se u divne i eksplozivne avanture u svetu izvan realnosti kako bi ispravio greške iz prošlosti.

O filmu


Priča o nastajanju filma nezaboravna je kao i filmska priča. Iznenadna smrt glavnog aktera, Hita Ledžera (Betmen: Mračni vitez, Planina Broukbek) nakon manje od polovine snimanja, zamalo je naterala Gilijama da prekine sa snimanjem. Trojica Ledžerovih prijatelja: Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou, pristali su da preuzmu Ledžerovu ulogu kako bi se film završio. Toni Gilijan napravio je male izmene u scenariju, dodavši da se osobama koje prođu kroz ogledalo dešava da promene lik, i snimanje je nastavljeno.

U znak poštovanja i prijateljstva prema preminulom Ledžeru, Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou odrekli su se honorara u korist Ledžerove maloletne ćerke koja je greškom izostavljena iz testamenta, a Teri Gilijam je film predstavio kao „film  Hita Ledžera i prijatelja“.

„Imaginarijum doktora Parnasusa“ je film o svim važnim temama o kojima Teri Gilijam priča priče: moralnosti, potrazi za srećom, ljubavi, snazi koju imaju snovi, i, pre svega, priča o nepobedivosti ljudske imaginacije. Tragedija koja se dogodila tokom snimanja naterala je ekipu filma da, iskoristivši modernu tehnologiju za specijalne efekte, ode još dalje u otkrivanju čudesa sveta koji se nalaze u ljudskoj mašti i svetu koji nas okružuje.

Imaginarijum_poster
Žanr: avantura/fantazija/misterija
Režija: Terry Gilliam (Braća Grim, Paranoja u Las Vegasu, 12 Majmuna, Monti Pajton i sveti gral)
Uloge: Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Collin Farrel, Lily Cole
Zemlja produkcije: Velika Britanija/Kanada/Francuska
Godina: 2009.
Trajanje: 122 minPremijera filma
IMAGINARIJUM DOKTORA PARNASUSA

Multipleks „Kolosej”, 11. februar
Izlazak portal vas vodi na premijeru filma "Imaginarijum doktora Parnasusa"! Poklanjamo vam 2x2 karte. Pošaljite mail na  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa imenom, prezimenom i brojem telefona. Subjekt: Imaginarijum doktora Parnasusa

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..