barcelonaSkriveni svetovi, potresne ljudske sudbine, globalni problemi, sve su to priče koje se mogu pogledati u okviru Vikenda francuskog dokumentarnog filma u Domu omladine Beograd 5, 6. i 7. februara.

PROGRAM:


Petak 05. februar - Sala Amerikana u 19:00


"Barselona ili smrt"/"Barcelone ou la Mort" (49'', 2007.)

Režija: Idrise Giro


Iz Senegala ka Evropi kreću nesigurne piroge, simboli jedne borbe i jednog naroda: ribari koje je mondijalizacija lišila hleba primorani su da krenu pogubnim putem ka Španiji ilegalno prevozeći ljude koji će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice.

Nagrada Luis Markorel 2008, Cinéma du réel, međunarodno takmičenjePetak 05. februar - Sala Amerikana u 20:00


"U ruševinama"/"Dans les décombres" (72'', 2008.)

Režija: Olivije Mejs


Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada iščezavaju pod naletima bagera, nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja.

Nagrada SCAM, Cinéma du réel, međunarodno takmičenje

 

Subota 06. februar - Sala Amerikana u 18:00

"S jednog zida na drugi Berlin – Keuta"/""D''un mur l''autre Berlin - Ceuta" (90’, 2008.)

Režija: Patrik Žan


Uz ovaj putopisni film prelazimo Evropu od starog Berlinskog zida do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice ali jedna slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to nove društvo i grade ga energično i punim srcem.

 

LUSSAS, „Specijalna projekcija“

 

Subota 06. februar - Sala Amerikana u 20:00

"Majka"/"La Mère" (80’, 2007.)

Režija: Antoan Katen i Pavel Kostomarov


U neprijateljskom okruženju, izložena grubostima, uz stalna odricanja Ljuba, „majka hrabrost“ uništava svoje zdravlje živeći u kolhozu u okolini Novgrada sa devetoro dece. Daleko od nasilnog muža, brine o najstarijem sinu koji je u zatvoru, iz porodilišta u školu, iz bolnice na njivu...dokle će stići tako? Zadivljujući portret heroine iz ruskog romana u borbi protiv nedaća.


LUSSAS „Incertains regards“, film koji je otvorio Festival „Mesec dokumentarnog filma“

 

Nedelja 07. februar - Sala Amerikana u 18:00

"Naša zabranjena mesta"/"Nos lieux interdits" (102’, 2008.)

Režija: Leila Kilani


Godine 2004. kralj Maroka odredio je komisiju za pravičnost i pomirenje koja će voditi istragu o nasilju u državi za vreme „olovnih godina“. Film prati tokom perioda od tri godine četiri porodice koje tragaju za istinom: oni ili njihovi rođaci bili su zarobljeni u raznim mestima po celoj državi. Ali nakon četrdeset godina, otkrivanjem državne otkriva se jedna druga, intimnija, porodična tajna.


FID Marsej, međunarodno takmičenje - LUSSAS, „Specijalna projekcija“

 

Nedelja 07. februar - Sala Amerikana u 20:00

"Sonderkomando Aušvic – Birkenau"/"Sonderkommando Auschwitz - Birkenau" (52’, 2007.)

Režija: Emil Veis


Godine 1945. više rukopisa na jidišu pronađeno je u pepelu u oblasti koncentracionog logora Aušvic-Birkenau. Pisali su ih Sonderkomandosi, specijalci izabrani među deportovanima, određeni da održavaju krematorijume. Ovo su najužasniji tekstovi o onome što su nacisti zvali „krajnje rešenje jevrejskog pitanja“.


Međunarodni festival FIPA, LUSSAS, „Incertains regards“


U saradnji sa Domom omladine Beograda Izlazak portal vas vodi na ovaj dogadjaj. Delimo vam 3x2 karte za svaku projekciju. Mail sa imenom, prezimenom i brojem telefona pošaljite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Subject: Francuski film

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..