Aleksa Gajić, autor dugometražnog animiranog filma “Technotise – Edit i ja“ posle tri godine pauze ponovo se predstavlja ljubiteljima animacije. Ovaj put sa kratkometražnim ostvarenjem “Uspon i pad umetnosti“. Priča filma prati pećinskog čoveka koji sticajem okolnosti pronalazi umetnost (pećinsko slikarstvo): Ono što sledi daće nam odgovor šta je pećinski čovek uradio sa ovim darom.

 

Reč je o priči koja se na dva nivoa obraća gledaocu. Na ličnom: gde je jasno prikazan odnos između muža i žene, koji se u osnovi ni posle više hiljada godina nije promenio, aludirajući na to da ljudima i dalje upravljaju njihovi osnovni instinkti; kao i na filozofskom planu gde se gledalac zapita nad suštinom svog života, da li je predodređen da poslušno obavlja dnevne rutine , ili je kosmičko čudo zvano život, svima nama dato zato što smo namenjeni nečemu višem.

 

Ovaj film žanrovski jasno zauzima mesto kratkog autorskog festivalskog filma. Gajić, posle niza gegova sa početka filma, zauzima ozbiljan stav i postavlja suštinsko pitanje: odnosa mogućnosti i želja. Pitanje koje svakog od nas ponekad obuzme, pogotovo pripadnike srednje generacije u koje spada i sam autor.

 

Tehnički, film je urađen klasičnom crtanom 2D animacijom, a likovi u filmu ne komuniciraju na nekom postojećem jeziku, već kako dolikuje pećinskom čoveku: mumlanjem i gestikuliranjem. Na ovaj način Gajić svoj film dodatno stavlja u milje festivalskog filma iz zlatnog doba Zagrebačke animacije.

 

Posle prikazivanja na Festu ispred filma "Pravilo ćutanja" u subotu 2. lll od 16.30 u SC, film "Uspon i pad umetnosti" biće prikazivan u više bioskopa ispred filma "Oz. Veliki moćni" tako da će biti dostupan i široj publici.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..