1Relja_PopovicNakon što je prikazan na zatvaranju Festivala autorskog filma, debitantski igrani film reditelja i scenariste Vladimira Perišića „Ordinary people“, imaće svoju bioskopsku premijeru 10. decembra u bioskopu Kolosej Multiplex (T.C. Ušće). „Ordinary people“ je jedini srpski film prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2009. godine, u programu ’Nedelja kritike’.

 

Nakon debija u Kanu, film je prikazan i nagrađen na festivalu Cinemacity u Novom Sadu. Pobednik je Sarajevo Film Festivala (Srce Sarajeva za najbolji film, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i nagrada kritike Fipresci) i Filmskog festivala Kotbus.

„Ordinary People“ je priča koja opisuje odvijanje ratnog zločina kroz tok svesti egzekutora, pokušavajući da postavi gledaocu pitanje šta možemo da vidimo, osetimo i mislimo, izvan uobičajnog osećanja krivice i odbacivanja prema takvom čoveku? Šta ako je egzekutor neko poput nas?

Film prati sudbinu vojnika odvedenih autobusima na nepoznatu lokaciju, bez ikakvog objašnjenja. Potom, na isto mesto, stiže autobus pun ljudi sa povezima preko očiju, koje vojnici treba da likvidiraju.

Želeo sam da istražim tačku gledišta egzekutora, kao i da pokušam da razumem kako ubistvo može da postane posao. Nije me interesovao određeni geografski prostor i vreme, već univerzalna priroda nasilja. Pokušao sam da u fiktivnim uslovima stvorim jednu ratnu situaciji i posmatram kako se moj lik u njoj ponaša. Interesovalo me je u kojoj meri vreme koje nam je dato da odnesemo odluku utiče na tu odluku i u kojim to uslovima zaboravljamo da smo uvek slobodni da odbijemo?!- izjavio je reditelj Vladimir Perišić, koji insistira na naslovu filma na engleskom jeziku.

Film je sniman šest i po nedelja u okolini Subotice. Glavne uloge tumače Relja Popović, Boris Isaković i Miroslav Stevanović. Osim Borisa Isakovića, svi glumci u filmu su naturščici.
Film su podržali Evropski fond za kinematografiju Euroimages, Ministarstvo kulture Srbije i nekoliko evropskih fondacija.

<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..