Četvrtak, 14. februar u 18:00 -  projekcija filma GREŠNICA BEZ GREHA, Koste Novakovića iz 1930. U nastavku filmskog programa Bioskop Jugoslavija u četvrtak, 14. februara u 18 časova, prikazuje se film GREŠNICA BEZ GREHA, Koste Novakovića iz 1930. Nakon projekcije o filmu će razgovarati Momo Cvijović kustos MIJ i Bozidar Marjanović, stručni saradnik Filmskog arhiva.


Između dva svetska rata u Srbiji je snimljeno pet dugometražnih igranih filmova, od kojih su sačuvana samo dva — Sa verom u Boga Mihajla Al. Popovića iz 1932. i Grešnica bez greha Koste Novakovića iz 1930.  


Nemi igrani film Grešnica bez greha producirao je, režirao i snimio Kosta Novaković 1930. godine. Melodramski zaplet govori o devojci Ljubici koja napušta idilični život na selu i verenika Nikolu i odlazi u grad na školovanje.  Tamo upoznaje Lajoša koji pokušava da je zavede, ali u poslednjem trenutku dolazi policija koja traga za kriminalcem Lajošem. Ljubicu hapse pod sumnjom da je saučesnica. Iako je brzo puštaju na slobodu, ona osramoćena, pokušava da se ubije. Ipak je spašava verenik Nikola i  ljubav trijumfuje. Uloge tumače Ilija Dragić, Sonja Stanisavljević, Viktor Starčić, Žanka Stokić.  
Premijera ovog filma održana je u Beogradu 12. aprila 1930. Film su publika i kritika lepo primile. Kosta Novaković  (1885 – 1953) je jedan od najznačajnijih pionira filma između Prvog i Drugog svetskog rata. Farmaceut po obrazovanju, od 1925. počeo je aktivno da se bavi filmom. Osnovao je filmsko preduzeće sa studiom i laboratorijom. Od 1926. snima Novakovića žurnal koji je  danas dragocen izvor o dešavanjima tokom dvadesetih i tridesetih godina u Beogradu i Kraljevini Jugoslaviji. Snimao je dokumentarne i naručene filmove. Iako je njegov prvi igrani film Kralj čarlstona, kratka burleska iz beogradskog života loše prošao kod publike i kritike, Novaković se ipak odlučio da proda drogeriju i od dobijenog novca, po sopstvenom scenariju, snimi socijalnu melodramu Grešnica bez greha.

Ulaz na projekciju je besplatan. Pre projekcije filma posetioci će moći da posete izložbu Jugoslavija od početka do kraja koja će tog dana biti otvorena do 20 časova.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..