Četvrtak, 7. februar u 18:00 - projekcija filma LAIBACH, A FILM FROM SLOVENIA. U nastavku filmskog programa Bioskop Jugoslavija u četvrtak, 7. februara u 18 časova, prikazuje se film LAIBACH A FILM FROM SLOVENIA, iz 1992. godine. Autori filma su Daniel Landin, Chris Bohn i Petar Vezjak.

 

„Laibach“, jedna od najkontroverznijih i najprovokativnijih muzičkih grupa / umetničkih projekata na području Jugoslavije, osnovan je 1980. godine u Trbovlju u Sloveniji. Bili su deo šire alternativne scene koja je pod nazivom Neue Slowenische Kunst delovala osamdesetih u tada najliberalnijoj jugoslovenskoj republici. U početku su izazivali oštre reakcije i zgražavanje javnosti kako samim imenom, nemačkim nazivom za Ljubljanu koji je korišćen tokom Drugog svetskog rata, tako i korišćenjem totalitarističke militarističke ikonografije i simbola, referencama na Treći Rajh, soc-realizam i avangardnu umetnost, teatralnim nastupima i industrijskom (industrial) muzikom. Krajem osamdesetih već su bili stekli zavidnu popularnost i uspešno započeli internacionalnu karijeru koja traje do danas. "Laibach A film from Slovenia" predstavlja jedan pogled na rad ovog umetničkog kolektiva. U filmu pored snimaka koncerata, spotova i intervjua članova grupe se može videti i kako njihov rad analizira filozof Slavoj Žižek.


Film je na engleskom jeziku sa engleskim titlom.
Režija: Daniel Landin i Peter Vezjak
Scenario: Chris Bohn
Ulaz na projekciju je besplatan.

Pre projekcije filma posetioci će moći da posete izložbu Jugoslavija od početka do kraja koja će tog dana biti otvorena do 20 časova.


Izložba JUGOSLAVIJA OD POČETKA DO KRAJA predstavlja osnovu buduće stalne postavke MIJ. Kustosko-autorski tim izložbe čine sociolog dr Jovo Bakić, istoričari dr Hrvoje Klasić, dr Ivana Dobrivojević, dr Vladimir Petrović, dr Srđan Cvetković i Ana Panić kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije. Izložba je otvorena do 3. marta 2013. svakim danom osim ponedeljkom od 10 do 16 časova. Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i Balkan Trust for Democracy.

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..