7 VELIČANSTVENIH (od 30.01- 03.02. u Sava centru) i ove godine Beogradu predstavlja 7 najboljih ostvarenja savremenog evropskog dokumentarnog filma. Selecija 9. izdanja festivala nudi filmove koji trenutno osvajaju evropske bioskope, dobitnike evropskog Oskara “Feliks”, nagrađene na kanskom festivalu i festivalu u Karlovim Varima, a festival otvara film “Searching for Sugar Man”, ovogodišnji favorit u trci za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film.


Zbog enormnog interesovanja publike, svih 7 filmova predstojećeg festivala Sedam Veličanstvenih prikazivaće se u Velikoj sali Sava centra. Organizatori se zahvaljuju Publici i Sava centru na veličanstvenoj podršci! Vremena prikazivanja i cene karata za 3 projekcije koje će umesto u Maloj sali biti prikazane u Velikoj sali Sava centra – ostaju nepromenjeni.

Jedan od bazičnih koncepta festivala i ono što ga je tokom godina izdvojilo kao veoma posebnog je učešće autora svih filmova ali i producenata, direktora fotografije, montažera, scenarista, glavnih likova, te su do sada gosti festivala bili najpriznatiji svetski dokumentaristi, autori poput Nikolasa Filibera, Mihaela Glavogera, Marka Isaksa, Kim Longinoto, Nine Hedenius…. I ove godine dolaze značajni autori i autorke iz čitave Evrope: Finske, Belgije, Švedske, Bugarske, Češke i Švajcarske. Neki od njih su zaista velika imena, poput Helene Trestíkove, istinske zvezde češkog dokumentarizma, dok drugi autori koji tek prave prve blistave korake na velikom broju evropskih i svetskih festivala poput Iliana Mateva ili Manuela fon Štirlera. Svaka projekcija je praćena razgovorom između autora filma i posetilaca festivala, tokom koje publika saznaje više o samoj temi koju film tretira ali i novim pravcima i estetičkim tendencijama u filmskoj umetnosti.

MASTERKLASOVI

Dan posle projekcije filma, svaki gost-autor drži masterklas na kojem objašnjava i demonstrira svoj specifičan dokumentaristički postupak. Autori sa polaznicima diskutuju o umetničkim, ali i producentskim izazovima sa kojima se susreću, prikazujući i odlomke iz svojih prethodnih radova. Masterklas za mlade filmske autore i studente filma ima za cilj promovisanje i podsticanje razvoja kreativnog dokumentarca kod nas. Na ovaj način oko festivala okupljamo mlade dokumentarne stvaraoce iz Srbije i regiona, umrežavamo ih i podržavamo nastajanje grupe autora koja će predstavljati budućnost srpskog dokumentarnog filma, i koja će imati jake veze sa evropskim dokumentarnim stvaraocima i producentima.

 

Sve informacije u vezi sa masterklasovima mogu se preuzeti sa sledećeg linka:
http://www.sendspace.com/file/7equr2


Borbeni dani pionirskog doba dugometražnog dokumentarca poklopili su se delimično i sa osmogodišnjim trajanjem našeg festivala. Zajedno sa našim festivalom, ovo doba je doseglo svoj zenit – dokumentarni film je osvojio bioskope i festivale i zauzeo je ravnopravno mesto sa igranim filmom. Pojavilo se mnogo novih autora, još više filmova, još više festivala.

Prostor je značajno proširen i otvoren do neslućenih granica. U novoj situaciji pionirska uloga treba da bude zamenjena nekom drugom - sada je to napornija i neizvesnija borba za vrhunski kvalitet izabranih filmova. I novi vid njihove prezentacije koja će očuvati, čak i produbiti kvalitet njihovog primanja i doživljavanja. Nasuprot rastućem kvantitetu - vrhunske vrednosti u ime jedinstvenog zajedničkog trenutka autora-filmagledaoca.

 

Ugled koji je 7 VELIČANSTVENIH stekao u evropskom dokumentarnom prostoru, prosle godine je festivalu obezbedio svetsku premijeru filma Audriusa Stonisa, a posebnu čast, Beogradu je učinio gost festivala, reditelj Geri Tarn, koji je tokom svog prvog boravka na festivalu (2007. sa filmom “Crno sunce”) snimio materijal koji se našao u njegovom sledećem dokumentarnom filmu “Prorok” koji je otvorio prošlogoišnje izdanje festivala.


Velika nam je čast da je vrednost festivala 7 VELIČANSTVENIH prepoznata i od strane Agencije za evropske integracije, koja mu je 2012. dodelila «Zvezdu Beograda» kao jedanom od najboljih projekata u domenu kulture, finansiranih od strane Grada Beograda. Takođe, 7 VELIČANSTVENIH je laureat velike evropske nagrade za najbolji festival i izuzetan doprinos evropskoj dokumentarističkoj kulturi, koju dodeljuje Evropska dokumentaristička mreža.


Karte su u prodaji na blagajni Sava centra, po ceni od 350 dinara za večeri otvaranja i zatvaranja i 300 dinara projekcije 31. januara i 1. i 2. februara (koje su ranije bile u Maloj sali, a sada su u Velikoj sali Sava centra.


Svi filmovi su titlovani na srpski i engleski.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..