problempercepcijeU četvrtak, 24. januara u 18 časova, prikazuje se dokumentarni film PROBLEM PERCEPCIJE reditelja Ivana Mandića. Nakon projekcije publika će imati prilike da razgovara sa autorom filma. Razgovor će voditi istoričar Nenad Lajbenšperger.

 

PROBLEM PERCEPCIJE


Film suočava dva suprotstavljena viđenja ravnogorskog četničkog pokreta – sa jedne strane viđenje potomaka žrtava četničkih zločina, a sa druge viđenje sledbenika i afirmatora nasleđa ovog pokreta koji se zalažu za njegovu zvaničnu rehabilitaciju.


Film se bavi rekonstrukcijom zločina koje su počinili pripadnici četničkog pokreta u selima Šumadije u toku Drugog svetskog rata. Rođaci i potomci žrtava pomažu autoru filma u ponovnom oživljavanju scena koje su se dogodile davno ali za njih i dalje predstavljaju traumatično iskustvo. U međuvremenu, proces za rehabilitaciju vođe četničkog pokreta, generala Draže Mihailovića, odvija se u okružnom sudu u Beogradu. Grupa predlagača se poziva na novi zakon po kome je general žrtva ideološki motivisanog procesa koji je protiv njega vodio komunistički režim. Kroz aktivnosti različitih organizacija koje poštuju četnički pokret kao patriotski i antikomunistički, autor filma istražuje nova viđenja četnika. Film je otkupljen za prikazivanje na televiziji Al-Jazeera Balkan.

 

Scenario i režija: Ivan Mandić
Direktor fotografije: Dalibor Tonković
Scenski dizajn: Snežana Arnautović
Snimanje i obrada zvuka: Bojan Palikuća, Milutin Bešlić
Montaža: Vladimir Radovanović
Producent: Ivan Mandić, Goran Despotović
Muzika: Ivica Stjepanović
Izvršni producent: Milan Milosavljević
Produkcija: Akademski filmski centar, 2011.

 

Ulaz na projekciju je besplatan. Pre i po završetku projekcije filma publika će moći da poseti izložbu Jugoslavija od početka do kraja koja će četvrtkom biti otvorena do 20 časova.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..