U susrtet svom prvom beogradskom koncertu Lojda Kola, 4.10.2013., u UK Palilula, a u okviru PARALEL- a, Beogradskog Festivala Subkulture, simbol intelektualnog, romantičnog popa, govori o svojim muzičkim počecima, višedecenijskom čekanju na prvi nastup u ovom delu Evrope, omiljenom sportu…

 

 

1. Zašto smo toliko dugo čekali na Vaš prvi koncert? Da li znate koliko ljudi u Srbiji, i šire u regionu, pasionirano prati vaš rad?

 

Iskreno, ne znam koliko. Znam samo da nkad nisam dobijao previše ponuda da sviram istočno, iza stare “gvozdene zavese”, niti sam prodavao mnogo ploča tamo, a priznajem da mi je uvek bilo krivo što je tako... Zato sam oduševljen što sada dolazim i nadam se da će nakon mog beogradskog koncerta, uslediti i novi nastupi po ostalim velikim gradovima u tom delu Evrope. Jer kada sam na turneji poprilično sam i turista, ako budemo imali lepo vreme videćete me po gradu sa mojom kamerom kako snimam okolo i gustiram lokalna piva.  

 

2. Šta je najbolje čega se sećate iz perioda sa Komoušnsima (“Lloyd Cole & The Commotions”)?

 

Na samom početku je bilo jako uzbudljivo. Raditi ono o čemu si sanjao celog života (znam da zvuči kao kliše, ali baš je tako bilo), biti na naslovnim stranama časopisa, u TV emisijama… svuda gde su pre toga bili i heroji mog odrastanja. Ali, jedini problem je bio - Šta želim sada kada sam dobio sve što sam do sada želeo?
 
3. Sebe ste jednom prilikom opisali kao čoveka rastrzanog između “knjiškog moljca i lokalnog pankera”, ko je bio dominantniji na vašem poslednjem albumu “Standards”?
 
Prirodno, borili su se opako do samog kraja,  mislim da je zato i bilo toliko zabavno stvarati muziku.   

 

4. U vašoj muzici i tekstovima, često se se osvrtali na velika umetnička dela, kako se osećata danas kada sretnete svoj “lik i delo” u muzici, knjigama… mlađih autora?
 
Pa naravno to je fenomenalno, savršeno. Pročitajte odgvor gore - to je ono što se ostvarilo nakon prve ispunjene želje.

 

5. Tokom 80-ih delovalo je skroz “ok” da se stvara romantični pop, a kako u današnje vreme, globalnih sukoba i krize, vidite ulogu umetnika?

 

Isto kao i tad, bez razlike. Svet se menja, pa se i mi menjamo, zato taj odnos ostaje isti.

 

6. London ili Nju Jork / Evropa ili Amerika?
 
Pa ja dobijam i jedno i drugo, jer stalno putujem. Ipak da sam - sam, bio bi to težak izbor, ali da, predpostavljm da bih napustio SAD. Međutim, nisam sam, imam porodicu, a moj mlađi sin sada ide u osnovnu školu, pa još neko vreme ostajemo tu gde smo, ali moguće da ćemo kad bude vreme za koledž nešto i promeniti.  

 

7. Imamo solidan golf teren u Beogradu. Da li nekad ugrabite vreme za golf dok ste na turneji?

 

I ne baš, mada jednom sam svirao na festivalu u Jorkširu, blizu mog omiljenog golf terena u Britaniji, tada smo odigrali 3 runde i ja sam uspeo da izgubim sve 3!

 

8. Šta možemo da očekujemo od vašeg koncerta u Beogradu?

 

Samo mene i moje pesme, neke stare skoro 30 godina, a neke skroz nove.

 

9. Da li znate nešto o Srbiji?

 

Nedovoljno. Očigledno da je tokom godina bilo ratova… Zatim, čitao sam o klubu Crvena Zvezda i naravno Novak Đoković je fenomenalan…, kažem ne znam dovoljno, šteta.

 

10. Poslednje pitanje namenjeno je muškom delu vaše publike, šta mislite o Murinjovom povrtaku u Čelzi, za koji navijate?

 

Prvo sam bio nepoverljiv, jer delovao je nekako istrošeno nakon rada u Madridu, ali ipak sada mi deluje sveže i duhovito i srećan sam što se vratio.

 

Karte za koncert Lojda Kola po ceni od 1800 i 1500 dinara, mogu se kupiti četvrtkom 17-20h, na blagajni UK Palilula, kao i preko Ticketline-a.  
                                                                                            
                                                                                                                      

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..