Barouz-plakatPre dvadeset godina *Dejvid Kronenber* je snimio film *"Goli ručak"* po istoimenom romanu *Vilijama Barouza*. Barouz je jedan od najznačajnijih američkih pisaca koji su obeleželi 20. vek. On je osim na književnost imao i velikog uticaja na pop kulturu. Napisao je 18 romana, šest zbirki priča I četiri zbirke eseja, po kojima je snimljeno 15 filmova. Queer elementi su česti u njegovim knjigama i pričama.


*17:00 Razgovor "Vilijam Barouz među Srbima"* Predstavnici izdavačkih kuća "Rende", "Fabrika knjiga", "Gradac" govoriće o delima Vilijama Barouza i knjigama koje su prevedene na srpski jezik. Nakon razgovora biće prikazan kratki film *"Božić jednog džankija"*

*19:00 Dokumentarni film "Barouz: Čovek unutar čoveka"*

Režija: *Joni Lejser*
SAD, 2010
Trajanje: 87 min.

Film istražuje život legendarnog beat pesnika i američke ikone, William S. Burroughs. Rođen kao naslednik Burroughs imanja, borio se u životu sa zavisnošću, sistemom kontrole i samim sobom. Bio je prisiljen da se suoči sa tragedijom ubistva supruge i posledicama zapostavljanja sina. Njegov roman "Goli Ručak" bio je jedan od zabranjenih od strane američke Vlade. Alen Ginsberg i Norman Mailer su svedočili u korist knjige. Vremenom su sudovi preinačili odluku iz 1966, presuđujući da knjiga ima bitne društvene vrednosti.

*21:00 Igrani film "Goli ručak"*

Režija: *Dejvid Kronenberg*
SAD, 1992
Trajanje: 115 min.

Njujork 1953. godine. Bil Li radi kao istrebljivač gamadi. Ubrzo otkrije da mu se supruga 'fiksa' s otrovom za buba švabe. Nakon što se i on oda tom poroku, slučajno ubija svoju suprugu i u begu naleti na buba švabu koja ga nastoji uveriti da je on zapravo tajni agent. Bila Lija put vodi u severnoafričku luku Interzone gde će se sresti s gomilom pisaćih mašina-buba, homoseksualaca i lezbijki.

Organizatori: *Dom omladine Beograda*, *Gej lezbejski info centar<http://gayecho.com/glic/>*, *Međunarodni festival queer filma "Merlinka"* <http://merlinka.com/>

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..