BarbaraFilmski festival Slobodna zona održaće se od 2. do 7. novembra u Dvorani kulturnog centra Beograda i Domu omladine na kome će biti prikazano oko 35 društveno angažovanih filmova iz savremene svetske produkcije i iz regiona.


Samo vetar /
Just the Wind – petak, 2. novembar, DKC od 21.00

Režija: Benedek Fliegauf
Scenario: Benedek Fliegauf
Uloge: Katalin Toldi, Gyöngyi Lendvai, Lajos Sárkány
Žanr: drama
Trajanje: 91 min.
Vesti su se brzo proširile o ubistvu romske porodice u jednom mađarskom selu. Počinioci su pobegli i niko ne zna ko je počinio zločin. Za drugu romsku porodicu koja živi blizu, to ubistvo je potvrdilo njihov pritajeni strah. Daleko u Kanadi, glava porodice odlučuje da njegova žena, deca i njihov deda moraju da mu se pridruže što je pre moguće. Živeći u strahu od rasističkog terora koji ih okružuje sa osećanjem napuštenosti u svojoj tihoj manjini, porodica se trudi da preživi dan posle napada.  Kada noć padne na selo, oni približavaju krevete jedan drugom bliže nego obično. Njihov san o odlasku čini se nemogućim...
Nagrade: Berlinski filmski festival – Amnesty International Film Prize; Peace Film Award, Grand Prix žirija – Srebrni medved za režiju

O reditelju:

Benedek Fliegauf
Rođen u Nemačkoj 1974. Radi kao reditelj na mađarskoj televiziji. Njegovo prvo učešće na Berlinalu je bilo 2004. sa filmom Dealer. Osvojio je nagradu Zlatni leopard za savremenu režiju na festivalu u Lokarnu 2007. za film Tejút (Milky Way).


Gospodin Lazar / Monsieur Lazhar – subota, 3. novembar, DKC od 19.00

Režija: Philippe Falardeau

Scenario: Philippe Falardeau

Uloge: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Danielle Proulx, Brigitte Poupart
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 94 min.
Web: MonsieurLazharmovie.com
Gospodin Lazar, nominovan za Oskara za najbolji strani film, je dirljiva priča o đacima koji su potrešeni smrću omiljene nastavnice i o njihovim strategijama suočavanja sa patnjom zbog iznenadnog gubitka. Gospodin Lazar, pedesetpetogodišnji imigrant iz Alžira pomaže učenicima da prihvate gubitak, ali istovremeno uči da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost. Falardoov film, duboko osećajan i bogat humorom, jeste priča o skromnom čoveku koji, sklanjajući sopstvenu patnju u stranu, uspeva da pomogne deci da prevladaju parališuću situaciju smrti.
Nagrade: Academy Awards USA 2012, Best Foreign Language Film of the Year – Nomination
Toronto International Film Festival 2011, Best Canadian Feature Film, Locarno International Film Festival 2011, Audience Award – Philippe Falardeau, Variety Piazza Grande Award - 

O reditelju:

Philippe Falardeau
Filip Falardo je kanadski reditelj koji je režijom počeo da se bavi nakon studija političkih nauka i međunarodnih odnosa. 2000. je režirao prvi igrani film Leva strana frižidera, koji je prikazan na brojnim festivalima - u Montrealu, Vankuveru, Roterdamu, Parizu, Londonu. Drugim dugometražnim igranim filmom Kongorama Falardo je zatvorio festival u Kanu 2006. Njegov treći igrani film Nisam ja, kunem se osvojio je nagradu za najbolji film na festivalu u Berlinu, 2006.


Barbara – sreda, 7. novembar, Dom omladine od 20.00
Režija: Christian Petzold
Scenario: Christian Petzold, Harun Farocki
Uloge: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock, Christina Hecke, Claudia Geisler, Peter Weiss, Carolin Haupt
Žanr: drama
Trajanje: 105 min.
Web: www.barbara-der-film.de
Leto u Istočnoj Nemačkoj 1980. Barbara, doktorka, podnela je aplikaciju da emigrira na Zapad. Zbog toga je kažnjena tako što je poslata daleko od prestonice u bolnicu u malom gradu. Jorg, njen ljubavnik u Zapadnoj Nemačkoj, okupiran je planiranjem njenog bekstva preko Baltičkog mora. Njen novi stan, komšije, leto i prelep pejzaž za nju više nemaju nikakvu čar. Pored toga što je pažljiva prema njenom novom mladom pacijentu na odeljenju pedijatirske hirurgije pod vođstvom novog šefa, Andrea, ona se ophodi i dobro prema kolegama. Njen život će, kako misli, početi kasnije. Andre je zbunjuje. Prvo, njegova potpuna vera u njene profesionalne sposobnosti, zatim način na koji brine i njegov pobednički osmeh. Šta mu je bilo da je zaštiti kada je pomogla mladoj Steli da pobegne? Da li je špijunira? Da li je zaljubljen? Barbara počinje da gubi veru u sebe, svoje planove i svoje srce.
A dan planiranog bekstva se približava...
Nagrade: Srebrni medved za najbolju režiju – Berlinski filmski festival 2012.

O reditelju:
Christian Petzold
Rođen u Hildenu 1960, od 1981. živi u Berlinu. Prvo je studirao nemački jezik, književnost i dramu, zatim je prešao na Akademiju za film i televiziju. Tokom tih studija radio je kao asistent reditelja za Haruna Farockog i Hartmuta Bitomskog. Prvu dramu je režirao 1995. Njegov film Die innere Sicherheit (2000.) osvojio je Golden German Film Award. U takmičarskom programu Berlinala, pored filma Barbara, učestvovao je dva puta ranije sa ostvarenjima Gespenster i Yella.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..