el-bao-del-papaFestival otvara urugvajski reditelj Enrike Fernades. Institut Servantes organizuje ciklus filmova pod nazivom U nastajanju koji će se održavati svake subote od 20.00h u Svečanoj sali Instituta.

Tokom oktobra biće prizakani filmovi iz programa „Latinski horizonti – film u nastajanju“ sa prestižnog festivala u San Sebastijanu. Ljubitelji nezavisne produkcije imaće priliku da uživaju u filmskim poslasticama „Papino kupatilo“ (Urugvaj), „Plavi kapci“(Meksiko), „Đavolji vrh“ (Argentina), „Bes“ (Čile) i „Devojka lutalica“ (Argentina). Ciklus će svečano otvoriti urugvajski reditelj Enrike Fernandes u subotu 6. oktobra čiji film „Papino kupatilo“ će otvoriti ciklus. Nakon projekcije ljubitelji 7 umetnosti imaće priliku da sa rediteljem porazgovaraju o filmu. Svi filmovi biće prikazani sa titlovima na engleskom jeziku. Ulaz slobodan.

Institut Servantes u Beogradu prikazaće pet filmova iz programa „Latinski horizonti – film u nastajanju“ iz Latinske Amerike. Tokom oktobra domaća publika imaće priliku da uživa u dobrim i raznolikim filmovima nezavisne produkcije koji su osvojili nagrade na ovom prestižnom filmskom festivalu. U subotu, 6. oktobra, u 20.00h ciklus će otvoriti urugvajski reditelj Enrike Fernandes autor filma „Papino kupatilo“ i direktor Instituta Servantes, Antonio Lasaro Gosalo.

„Papino kupatilo“ urugvajski film iz 2007. godine, dobitnik nagrade u San Sebastijanu, komedija je koja prikazuje grad Melo, na granici sa Brazilom. Grad je 1988. godine posetio papa Jovan Pavle II. Siromašnim stanovnicima grada pada na pamet genijalna ideja, da iskoriste posetu 50.000 vernika i zarade. Tako se religijska poseta pretvara u maštanje stanovnika kako mogu što više da zarade. Beto, švercer na malo, dolazi do najorginalnije ideje da sagradi „papino kupatilo“. Film je osvojio brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima. Direktor fotografije je Sesar Ćarlone, koji je bio nominovan za Oskara za film „Grad Bogova“ (Ciudad de Dios).

Festival San Sebastijan, jedan od najprestižnijih filmskih festivala u svetu, organizuje svake godine poseban program „Latinski horizonti – film u nastajanju“ u saradnji sa Festivalom u Tuluzu. Cilj ovog programa je da se okupe najbolji filmovi sa španskog govornog područja koji se nalaze u fazi produkcije ili postprodukcije. Odabirom najboljih filmova skreće se pažnja na kvalitetne filmove kojima je neophodna finansijska pomoć za završetak filma ili promocija. Nakon festivala u San Sebastijanu priliku da ih prikaže dobio je i Institutu Servantes.
<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728

Putopisi, Intervjui..