Sada već tradicionalno, sestu godinu za redom, filmski festival Slobodna zona ce gledaoce kraj malih ekrana sirom zemlje obradovati prikazivanjem filmova koje je na proslogodisnjem festivalskom izdanju publika izabrala za najbolje.

Tokom oktobra, a u susret novom, osmom izdanju Slobodne zone  (2-7. novembar 2012, Dvorana kulturnog centra i Dom omladine),  na Studiju B bice prikazana cetri filma: Deponija, Ovo nije film, Zidovi, Crvena kapela.

Prvi u nizu filmova koji će biti emitovani u okviru nedeljnog festivalskog bioskopa je dobitnik prve nagrade publike prošlogodišnjeg festivala u Beogradu - dokumentarac Lusi Voker Deponija - nežna i blistava apoteoza o ljudskom dostojanstvu i smislu za radost pred jednostavnom činjenicom da se postoji, pa makar to bilo i u najnehumanijim uslovima. Gledaoci će potom imati priliku da vide igrani film Zidovi Gustava Tareta - žanrovsku kombinaciju romanse i komedije sa elementima drušvene kritike koja ispituje motiv samoće u modernom svetu. U okviru serijala na STUDIJU B naći će se i ostvarenje proslavljenog iranskog reditelja Džafara Panahija Ovo nije film koje je prokrijumčareno iz Irana na USB stiku skrivenom u kolaču i koje predstavlja izuzetan odgovor ovog umetnika na uslove kućnog pritvora u kome se nalazi. Festivalski serijal na TV zatvoriće koliko subverzivna, toliko i orginalna filmska kreacija Crvena kapela Madsa Brugera koja će gledaoce odvesti u Severnu Koreju, u kojoj jedan novinar bez skrupula i dva dansko korejska komičara koriste humor da bi provocirali možda najozloglašeniji režim na svetu.

Raspored emitovanja:

nedelja, 7.oktobar, 22.35

Deponija
r. Lusi Voker
dokumentarni
Brazil, Velika Britanija / 2010, 99’

nedelja, 14.oktobar, 22.35

Zidovi

r.Gustavo Taretto
igrani
Argentina, Španija, Nemačka / 2011, 95’

nedelja, 21.oktobar, 22.35

Ovo nije film

r.Džafar Panahi, Mojtaba Mirtahmasb
dokumentarni
Irska / 2010, 80’

nedelja, 28.oktobar, 22.35
Crvena kapela

r. Mads Bruger
dokumentarni
Danska / 2009, 88’
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..