animadrid35U sreda 5. septembra i četvrtak 6. septembra, u 19h, u Svečanoj sala Instituta Servantes (Čika Ljubina 19) - Tokom dva dana u Institutu Servantes biće prikazan odabir od 12 najboljih španskih kratkometražnih animiranih filmova, laureata Festivala Animadrid, nastalih u periodu od 1999. do 2009. godine. Ovim povodom specijalni gost Instituta Servantes biće i rediteljka Izabel Ergera čije je ostvarenje "Amar" proglašeno za najbolje u 2010. godini.


Festival Animadrid jedan je od najznačajnijih dešavanja u sferi animacije na španskom govornom području. Osnovan je 2000. godine i zalaže se za promociju i poboljšanje znanja u oblasti audiovizuelne animacije, istovremeno predstavljajući mesto susreta za umetnike i njihovu publiku.

U sredu, 5. septembra, u 19h u Svečanoj sali Instituta Servantes, rediteljka Izabel Ergera otvoriće ciklus predstavljanjem procesa produkcije njenog kratkometražnog filma "Amar", dobitnika nagrade za najbolji animirani kratkometražni film 2010. godine. "Amar" je priča o Ines, koja se posle više meseci odsustva, vraća i ispunjava obećanje koje je dala prijatelju Amaru koji treba da joj pomogne da vrati uspomene na njihovo zajedničko putovanje sa kog su ostali još samo crteži i beleške zapisane u sveskama...

Izabel će podeliti sa publikom i originalne skice i crteže, snimak produkcije filma u Indiji i fotografije sa putovanja koje čini deo samog filma. Na kraju prezentacije, biće prikazan ovaj kratkometražni film na španskom jeziku sa titlovima na srpskom.

Izabel Ergera je rediteljka rođena u San Sebastijanu. Osim što režira, ona vodi i radionice animacije u različitim institucijama i školama širom sveta. Jedan od njenih kratkometražnih filmova "Slepa kokoška" nominovan je za Gojinu nagradu 2005. godine. Tokom posete Srbiji biće i član žirija Međunarodnog festivala animacije u Čačku ANIMANIMA koji se održava od 6. do 9. septembra.

Narednog dana, 6. septembra u 19h u Svečaoj sali Instituta Servantes, ciklus se nastavlja prikazivanjem 11 filmova različite tematike. Tako će moći da se vide dva filma inspirisana pričama Edgara Alana Poa, "Vilijam Vilson" (1999) i "Izdajničko srce" (2005), zatim "Čime ću je oprati" (2003) film koji je omaž kultnim homoseksualnim umetnicima XX veka preko priče o jednom liku koji živi i radi u kineskom kvartu u Valensiji, a posebno je zanimljiva i priča "Hezurbeltzak, zajednička grobnica" (2007). Hezurbeltzak je reč na baskijskom jeziku koja ne postoji ni u jednom rečniku. Ova nepostojeća, ali često korišćena reč na prezriv način opisuje društveno nevidiljive grupe ljudi...

Svi filmovi biće prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..