Pobednici Regionalnog kampa angazovanog dokumentarnog filma za srednjoskolce zavrsili su snimanje svojih dokumetarnih filmova, a njihova debitantska ostvarenja premijerno ce biti prikazana na filmskom festivalu Slobodna zona u novembru.

Sedamnaestogodisnja Smirna Kulenovic iz Sarajeva tokom juna meseca prva je dobila priliku da se oproba kao reditelj i snimi svoj film “Ispit zrelosti” u kome generacija njene majke zbog ratnih zbivanja 90tih slavi maturu sa 20 godina zakasnjenja.

Zagrepcanka Kaja Sismanović je tek nedavno snimila poslednje kadrove svog debitantskog ostvarenja o burnom razvodu svojih roditelja - “Kak’ je doma?”, a njeni vrsnjaci Filip Topolovec i Kristijan Loncaric iz Zaboka upravo montiraju dokumentarac "Super Mario" - o svom drugu iz skolske klupe koji je porusio sve stereotipe o osobama sa invaliditetom.

Film najmladje ucesnice kampa Slobodna zona Jr, petnaestogodisnje Beograđanke Ana Irge “O lajanju i trcanju” u fazi je postprodukcije. Mlada autorka se u svom filmu iz jednog potpunog novog ugla bavi polozajem pasa lutalica i vlasnickih pasa.

Treci po redu kamp angazovanog dokumentarnog filma realizovan je u u okviru projekta Slobodna zona  Jr, a u organizaciji filmskog festivala Slobodna zona i „Fade In” produkcije iz Zagreba.

Produkciju filmova mladih srednjoskolaca finansijski je podrzala Ambasada Francuske u Beogradu, a projekat Slobodna zona Jr. u okviru koga su srednjoskolci razvili scenarije  za svoje filmove finansiran je od strane Evropske unije u okviru projekta Podrska civilnom drustvu i Ambasade Kraljevine Norveske u Beogradu.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..