zavrsnpalicUprkos „skresanom“ budžetu, ovogodišnji Festival evropskog filma na Paliću uspešno priveden kraju. Uz osamdesetak filmova (sasvim solidan gabarit!), svrstanih u devet programskih celina, te dva uspela okrugla stola, nekoliko promocija knjiga, izdašne konferencije za štampu, mnogo gostiju, odličnu organizaciju… manjak finansijskih sredstava nekako je ostao neprimećen. Doduše, nije bilo koncerata na otvorenom, u Jedriličarskom klubu, ali nije za zameriti.

Festivalski gosti pohodili su Palić, kao i ranijih godina, isto kao i predstavnici medija. Što je najvažnije, projekcije (naročito one upriličavane na Letnjoj pozornici) bile su itekako posećene, čime se još jednom potvrdila činjenica da je ovdašnja filmofilska publika i dalje prijemčiva za dobre filmove, makar oni i ne bili holivudski. Selektori su dobavili respektabilni presek onoga što je recentno u evropskim kinematografijama, i to u svim zastupljenim segmentima.

Od početka održavanja Festivala, pa nadalje, opstaje ona prepoznatljiva kosmopolitska atmosfera, oplemenjena ambijentalnom pitoresknošću. Ni ovog leta, u tom smislu, nije bilo drugačije.

No, dogodine predstoji značajan jubilej – 20. izdanje Festivala. Nadajmo se da će organizatori biti u prilici da upotrebe još neke palićke prostorne sadržaje (Veliku terasu i Ženski štrand, prevashodno), koji bi svojim namenskim potencijalima itekako participirali u još boljoj uspešnosti palićkih sineastičkih okolnosti.

Sledeći Festival, bez obzira na njegove podrazumevajuće i standardne okvire, biće – zna se zašto – zasigurno drugačiji. Pa, nek bude. I treba da bude!
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..