Smirna-Kule-Bojan-JosDrugi deo Trećeg Regionalnog kampa angažovanog dokumentarnog filma za srednjoškolce u organizaciji Filmskog festivala Slobodna zona i Fade In produkcije iz Zagreba počeo je 6. maja u Kovačici. Polaznici kampa dolaze iz 6 Ex-Yu država: pet iz Bosne i Hercegovine, četiri iz Hrvatske, tri iz Srbije i po jedan učesnik iz Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Nakon prvog dela kampa (januar 2012, Palić), na kome su učesnici stekli osnovna znanja i veštine u vezi sa  pisanjem scenarija, režijom, kamerom, novim medijima, snimanjem i dizajnom zvuka kao i istorijom i poetikom angažovanog dokumentarnog filma, na drugom delu kampa, koji će biti održan od 6. do 13. maja u Kovačici, srednjoškolci će svoje ideje, u radu sa mentorima, uobličavati u završne filmske scenarije. Kroz predavanja o pičingu, vežbe u predstavljanju svojih ideja i razgovore sa filmskim profesionalcima iz celog regiona, učesnici kampa će se, takođe, pripremati za svoj prvi pičing pred komisijom sastavljenom od predstavnika najprestižnijih producentskih kuća, medija, kao i potencijalnih donatora.

Članovi pičing komisije izabraće tri najbolja scenarija, a mladi autori će tokom leta imati priliku da snime svoj prvi dokumentarac koji će premijeru imati na sledećem izdanju Filmskog festivala Slobodna zona u Beogradu. Produkcija filmova će se realizovati uz podršku Ambasade Francuske u Beogradu.

Pobednik Drugog kampa Slobodne zone, sedamnaestogodišnji Nikola Polić iz Loznice, pre dve godine snimio je svoj prvi dokumentarni film “Nevidljive”. Njegovo debitansko ostvarenje, imalo je veoma uspešnu premijeru na festivalu Slobodna zona 2010. godine. U julu 2011. film “Nevidljive” dobio je i godišnju nagradu Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije u kategoriji “Najbolji dokumentarni film ili TV emisija o seksualno i rodno zasnovanom nasilju”.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..