Program iz selekcije filmova koji će biti prikazani na Letnjoj pozornici DKSG-a možete prostudirati i u Izlasku! Ulaz na projekcije je slobodan.


Subota 5.5.

20:00 PISMO OCU

r: Srđan Keča, Srbija/Velika Britanija, 48'

Reditelj, želeći da razume način na koji je njegov otac izabrao da umre, otvara nekoliko kutija. Fotografije, pisma i kućni video snimci vraćaju film  u Jugoslaviju 70-ih godina. Put kroz godine otkriva zaostale užase nedavnih ratova na Balkanu, koji i dalje razdvajaju porodice. Film neposredno ispituje individualnu odgovornost običnih ljudi u vihoru rata.

21:00 NAJMANjE MESTO NA SVETU

r: Tatjana Hueco, Meksiko, 2011, 104'

Priča o sposobnosti ljudske vrste da se uzdigne, obnovi i izgradi posle tragedije - trinaestogodišnjeg građanskog rata od 1979- 1992. u Salvadoru.

 

Nedelja 6. 5.

20:00 S FIDELOM DO KRAJA

r: Goran Radovanović, Srbija, 2011, 47'

Starac popravlja stari motor,  zubar traži prevoz do klinike, gde ga čeka pacijent Vladimir Ilič Rodrigez.  Bračni par u kući iznajmljuje telefon seljacima. Sudbina stanovnika Sijera Maestre, planine 850 km istočno od Havane, na dan ideološke ekstaze, proslave 52. godišnjice revolucije.

Pre projekcije razgovor s autorom!

21:00 CENA ZLATA

r: Sven Zelner, Nemačka, 2012, 86'

Prvi dokumentarac o nelegalnim kopačima zlata u Mongoliji koji ovaj zanat praktikuju u pustinji Gobi. Intimnim prikazima Zelner pokazuje ljude koji su iskusili pravu cenu zlata. Na netaknutim predelima zemlje drevno mongolsko društvo se raspada zahvaljujući napretku ekonomije slobodnog tržišta.

 

Ponedeljak 7. 5.

19:30 NA POLA PUTA

r: Valentina Delić, Srbija, 60'

"Sve je počelo kad niko od đaka u tri odeljenja nije znao šta znači reč - dženet, na času o Andrićevom romanu", kaže profesorka književnosti Ružica Marjanović, koja predaje u Užičkoj gimnaziji. O tome je pričala sarajevskom piscu, Nenadu Veličkoviću. "Hoćeš da ti ja dovedem nekoliko pisaca iz Bosne?" ponudio je Nenad. I tako se začeo festival na pola puta između Sarajeva i Beograda, u Užicu. I po tome i dobio ime Na pola puta. Šeste godine održavanja dobio je svoj puni profil i postao više od običnog književnog okupljanja.

21:00 OVO NIJE KALIFORNIJA

r: Marten Persiel, Nemačka, 2012, 90'

Ovaj brzi dokumentarac vodi nas na putovanje kroz nepoznati svet Rollbrettfahrer, skejtbordera u Istočnoj Nemačkoj. Ovu pank bajku stvorila je gomila klinaca koji su imali dovoljno energije da snime svoje živote na Super 8 mm filmu...

 

Utorak 8. 5.

20:00 U POTRAZI ZA BEOGRADSKIM ANDERGRAUNDOM

r: Muriel Buzara

Ono što srpsku alternativnu scenu izdvaja u odnosu na druge je period diktature i sankcija devedesetih. U gotovo nemogućim uslovima umetnici su nastavili da stvaraju, čak s više žara nego pre, a izolacija i konflikt  ostavili su dubok trag u kontrakulturi Srbije, čineći je autentičnom.

21:00 ARGENTINSKA LEKCIJA

r: Vojćeh Staron

Poljska 2011, 56'

Dokumentarac iz ugla osmogodišnjeg Janeka, koji se  seli iz Poljske u Argentinu. Njegov život se menja pod uticajem jedanaestogodišnje prijeteljice Marsije, koja se hrabro nosi sa socijalnim problemima svoje porodice.

 

Sreda 9. 5.

20:00 STAN

r: Arnon Goldfinger, Izrael/Nemačka 2011, 97'

Da li je važno znati istoriju svoje porodice? Ili je to nepotreban teret? Odgovor je u svakom od nas. U slučaju moje porodice, da budem iskren, nikad nismo razgovarali o prošlosti. Film počinje sređivanjem stana, a razvija se u fascinantnu avanturu, čak otkriva tajne koje je  trebalo ostaviti neotkrivene.

22:00 PORODIČNI PORTRET U CRNO BELOM

r: Julia Ivanova, Kanada 2011, 99'

U Ukrajini vlada mišljenje da nama mesta za ljude s tamnom kožom koji nisu 100% Ukrajinci. Olga živi s velikom porodicom -  svojom decom i šesnaestoro crne usvojene dece.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..