ovo-nije-kalifornijaNa programu petog po redu BELDOCS-a našao se film neobičnog nemačkog reditelja Martena Persiel-a ,,Ovo nije Kalifornija’’. Reč je o filmu koji prkosi svim očekivanjima i daje do sada neviđen i nespecifičan prikaz života u Istočnoj Nemačkoj prikazan kroz prizmu nikad do sad dokumentovane skejterske subkulture.

Kroz kombinaciju arhivskih snimaka i intervjua, decenijama nakon pada berlinskog zida, autor na jedinstven način donosi atmosferu jednog vremena.

,,Ovo nije Kalifornija'' je film koji prati tri tinejdžera i njihovo sazrevanje oblikovano ljubavlju prema skejtbordu i životom u specifičnim vremenima. Ovaj film donosi drugačiji pogled na život u Istočnoj Nemačkoj i udaljava se od uobičejenih mračnih stereotipa vezanih za ovaj period. Skejtbord je bio simbol slobode, nezavisnog i nesputanog američkog duha, rok i pank muzike, ukratko, bio je simbol svega čemu se vladajući režim žestoko protivio. Ipak, grupa mladih entuzijasta uspeva da se usprotivi opresivnom sistemu, skejtbord postaje njihov izlaz, način života i put ka slobodi.

Marten Persiel je uz mnogo teškoća uspeo da ostvari svoju ideju. Sa početnim budžetom od svega 3,500 evra uspeo je da započne snimanje i uz pomoć privatnih donacija završi film. Muke su se očigledno isplatile i film je započeo svoju svetsku turneju, a do sada je prikazan na festivalima u Ostinu, Palm Biču, Nešvilu, Minhenu i drugima. Najveće dostignuće postigao je na filmskom festivalu u Berlinu gde je osvojio nagradu žirija u kategoriji ,,Perspektiva Nemačkog filma''.

Persiel je proveo dvanaest godina putujući po Engleskoj, Španiji, Brazilu i Filipinima, radeći, tražeći inspiraciju i sklapajući prijateljstva. Rezultat su četiri dokumentarna filma, brojne reklame i muzički spotovi. Nakon što se vratio u rodni Berlin, snimio je film koji predstavlja vrhunac njegove karijere, o nečemu što je i njemu samom blisko- odrstanju skejtera u Istočnoj Nemačkoj sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Marten Persiel će biti gost BELDOCS festivala i u Beogradu će provesti četiri dana (4-8. maja).

„Ovo nije Kalifornija“ je na programu BELDOCS festivala u sledećim terminima:
Bioskop Fontana, nedelja 6. maj, 17:30
Dom omladine, nedelja, 6. maj, 20:00
Dvorana kulturnog centra, ponedeljak, 7. maj, 19:00
Dom kulture Studentski grad, ponedeljak 7. maj, 21:30


BELDOCS 2012 međunarodni festival dokumentarnog filma održaće se od 4. do 9. maja 2012. pod sloganom „Koji film“ u Sava Centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Fontana u Beogradu i Kulturnom centru u Novom Sadu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..