Jane_EyreRomantična drama „Dzejn Ejr“, premijerno prikazana na FEST-u, od 26. aprila je na repertoaru bioskopa Kolosej Multiplex.

Preko 160 godina roman Sarlote Bronte „Dzejn Ejr“ je jedna od najpopularnijih knjiga. Moc price i popularnost romana iz 1847. godine bili su osnova za 18 filmskih i 9 televizijskih verzija. „Dzejn Ejr“ prati glavnu junakinju koja posle teskog detinjstva provedenog u sirotistu odlazi u svet kako bi postala guvernanta. Prihvata posao u vili Tornfild gde upoznaje mracnog, hladnog i prekog vlasnika kuce, gospodna Edvarda Rocestera. Izmedju njih ce se roditi veliko prijateljstvo, ali ona ce ubrzo shvatiti da je zaljubljena u njega. Izgledace kao da je konacno pronasla svoju srecu, ali ce uzasna Rocesterova tajna zapretiti da sve to unisti zauvek.

Reditelj filma je Keri Fukunaga (Bez imena/Sin Nobre), a u filmu igraju Mia Vasikovksa, Mihael Fasbender, Dzudi Denc i drugi.


„Motivacija za stvaranje filma je bila kolektivna ljubav prema romanu Sarlote Bronte i zelja da se ponovo podeli prica sa novim generacijama“, kaze producentkinja filma Alison Oven.

Scenaristkinja filma, Moira Bufini, dodaje: „Dzejn Ejr je smatran kao vrlo radikalan roman u svoje vreme. Dzejn, devojka bez novca i bez statusa, shvata svoju jednakost sa Rocesterom i nece pristati na manje. Uprkos svakom udarcu, ona je svesna svoje vrednosti. Njen krik - jednaki kao sto smo mi - bio je poziv za sledeci vek. Nije ni cudo sto volimo ovu knjigu, ona nam je omogucila da postanemo svesni nase vrednosti i zamislimo slobodu.“

„Ovo je prica sa kojom se mnogi suocavaju u danasnjoj zajednici, o otkrivanju emancipacije i jednakosti“, kaze reditelj filma Keri Fukunaga.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..