image008Beograd, 18 – 27. januar – Institut Servantes otvara novu sezonu kulturnih aktivnosti u 2012. godini sa ciklusom filmova  “Savremeni” koji će se održati od 18. do 27. januara u Institutu Servantes.


Tokom ovog ciklusa zaljubljenici u špansku kinematografiju imaće priliku da pogledaju najnovije španske filmove koji će im otkriti bogatstvo i raznolikost jedne od najstarijih evropskih kinematografija. Publika će uživati 18, 19, 20, 26. i 27. januara od 19.00 časova.
Filmovi će biti prikazani sa titlovima na engleskom jeziku. Ulaz slobodan.

Institut Servantes počinje novu sezonu kulturnih aktivnosti ne tako slučajno sa filmskim ciklusom savremene španske kinematografije. Ciklus pod nazivom “Savremeni” obuhvata 5 filmova (Ćiko I Rita, Za 80 dana, Crni hleb, 18 obroka i Sve što poželiš) koji su osvojili kako publiku tako i kritičare širom sveta. Biće prikazani savremeni filmovi koji pokazuju bogatstvo španske kinematografije. Ciklus “Savremeni” već je imao velikog uspeha u Institutima Servantes u Parizu, Mančesteru, Njujorku…

U sredu u 19.00h  ciklus otvara animirani film “Ćiko i Rita” (2010) koji je nastao zahvaljujući fantastičnoj saradnji između Havijera Mariskala i Fernanda Truebe. Film vešto dočarava atmosferu na Kubi tokom 40-tih godina prošlog veka gde Ćiko, mladi pijanista i Rita, pevačica započinju strasnu ljubavnu priču. Od noći kada ih je sudbina spojila na plesu u jednom klubu u Havani, život ih je spajao i rastavljao kao, likove nekog bolera. Film je osvojio u kategoriji animiranog filma nagradu Goja i nagradu Evropske filmske akademije. Muziku za film je radio jedan od najvećih kubanskih muzičara Bebo Valdes.

U četvrtak u 19.00h biće prikazan film “Za 80 dana” (2010) za koji je španski dnevnik El Pais napisao da je dobro iznenađenje na španskom filmskom nebu. Da li je ljubav moguća u trećem dobu? Da li je moguće rađanje ljubavi između dve žene? Na ova veoma komplikovana pitanja daje odgovor film „Za 80 dana“ koji je prikazan na festivalima u Montrealu, San Sebastijanu, Londonu, Kajru, Hamburgu, Čikagu...

U petak u 19.00h uživaćemo u filmu „Crni hleb“ (2010) koji je osvojio 13 Gaudi nagrada, 9 Goja i bio španski kandidat za Oskara. Film govori o gubitku morala usled ratnih dešavanja, posebno kako utiče na stvaranje morala kod dece. Film se ne preporučuje mlađima od 12 godina.

Naredne nedelje u četvrtak i petak (26. i 27. januara) očekuju nas filmovi „18 obroka“ i „Sve što poželiš“.
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..