Kraljevi-putaZadovoljstvo nam je što Vas možemo pozvati na ciklus filmova velikana savremenog filma,
VIMA VENDERSA, koji smo ostvarili u saradnji s Gete institutom u Beogradu.


VIM VENDERS – RANI RADOVI
15 -19.12. 2011. Mala sala DKSG u 19:00
Program je ostvaren u saradnji s Gete institutom u Beogradu
Ulaz slobodan

ČETVRTAK 15.12.
SKARLETNO SLOVO, 1973.
ul: Senta Berger, Hans Kristijan Bah
Nemačka, Španija, 90'

U 17. veku u Salemu, mladu Hester Prin stavljaju na stub srama i primoravaju da nosi skarletno slovo A jer je preljubnica i nosi vanbračno dete. Sedam godina odbija da otkrije ime detetovog oca. Kada se u selu pojavi stariji, energičan stranac, Hester ga prepoznaje kao svog izgubljenog muža...

ALISA U GRADOVIMA, 1974.
ul: Ridiger Fogler, Liza Krojcer
Nemačka, Francuska, 110'

Filip Vinter je nemački književnik., koji na aerodromu u Njujorku upoznaje Nemicu Lizu i njenu kćer Alisu i odlučuje da s njima leti za Nemačku preko Amsterdama. Sledećeg dana se budi u hotelskoj sobi i nalazi Lizinu poruku gde mu objašnjava da je morala da ode i da mu poverava svoju ćerku, koju on treba da povede u Evropu. Film je 1976. dobio nagradu Udruženja nemačkih filmskih kritičara.

SUBOTA 17. 12.
KRALjEVI PUTA, 1976.
ul: Ridiger Fogler, Hans Cišler
Nemačka, 175'

Majstor za projektore, Bruno putuje granicom između istočne i zapadne Nemačke, u potrazi za poslom, posećujući propale bioskopske sale. Posle saobraćajne nesreće upoznaje depresivnog Roberta, koji mu se priključuje. Usput, reditelj komentariše raspad društva, upoređujući ga s propalim bioskopskim salama. Hans Cišler, koji igra Bruna, jedan je od najeminentnijih nemačkih filmskih kritičara. Film je dobitnik nagrade FIPRESCI 1976. u Kanu.

NEDELJA 18. 12.
AMERIČKI PRIJATELj, 1977.
ul: Bruno Ganc, Denis Hoper
Nemačka, 123'

Tom Ripli sklapa dogovor s falsifikatorom umetničkih dela
koji treba da mu donese dobit. Kada ga mafija angažuje da izvrši ubistvo da bi se izvukao predlaže svojim nalogodavcima da angažuju Cimermana, koji boluje od leukemije. I ako želi porodicu da osigura, nije spreman za svet u kome vlada kriminal. Film je metafora holivudske Amerike i kulture u posleratnoj Nemačkoj, što je jedan od razloga pojavljivanja pojedinih holivudskih režisera u sporednim ulogama, Film je1978. dobio nemačku nagradu kao Najbolji film.
PONEDELJAK 19. 12.
STANjE STVARI, 1982.
ul: Izabel Vajngarten, Rebeka Poli
Nemačka, Portugalija, 12

Članovi filmske ekipe zaglavljeni su u hotelu na periferiji Lisabona, jer je producent ukinuo sredstva za nastavak snimanja. Vrmenom se zbližavaju kao prava porodica, vole se i svađaju. Reditelj kreće za Holivud da bi pronašao producenta. Tamo saznaje
da je snimanje finansirala mafija, koja nije zadovoljna snimljenim materijalom. Film je nagrađen 1982. Zlatnim lavom u Veneciji i 1983. Nemačkom nagradom za najbolji film.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..