Tezina-lanaca--AK28Velika sala Bioskopa AKADEMIJE 28
Sreda, 21. decembar 2011, 20.00 h





Bioskopska premijera filma koji je poslednjih meseci postao hit u svetu; izazvao pažnju mnogih, eksplodirao na internetu, postao tema brojnih diskusija, blogova, polemika...

Film koji se našao u zvaničnim selekcijama filmskih festivala širom sveta:
Raindance festivala, Britanija; Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOKS, Srbija; Internacionalnog festivala New Latin Aamerican, Havana, Kuba; Festivala Ann Arbor, SAD; Festivala Moving Images, Torontno, Kanada, kao i u bioskopima širom Australije, SAD i Kanade.

Izvanredan dokumentarac srpsko - kanadskog autora Borisa Malagurskog, koji potpisuje režiju, scenario, produkciju i montažu ostvarenja.

“TEŽINA LANACA” na angažovan i kritički način ispituje stvarnu ulogu koju su SAD, NATO i EU odigrali u tragičnom raspadanju Jugoslavije. U pitanju je intrigantna priča o realnosti i sveukupnosti dešavanja na ovim prostorima; društveno-političkim pitanjima i manipulacijama, o stvarima koje su se mogle pročitati samo između redova, o permanentnom konstruisanju „istine“ i situacija, o snovima i javi jednog utopističkog društva...
Film sadrži retke arhivske snimke kao i spisak intervjua sa akademicima, diplomatama, medijskim ličnostima, brojnim američkim zvaničnicima, srpskim, hrvatskim i slovenačkim intelektualcima i novinarima, kao i  sa običnim građanima bivših jugoslovenskih republika.

Nakon projekcije filma sledi diskusija kojoj će prisustvovati autor filma sa saradnicima.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..