motovun-u-beogradu14. i 15. decembar 2011.
DOB//Velika sala









Dom omladine Beograda ima čast da predstavi jedan od najznačajnijih i najpopularnijih filmskih festivala regiona – Motovun filmski festival.
Motovun Film Festival, filmski Vudstok, u potpunosti je posvećen filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom, snagom svojih priča.
Motovun Film Festival petodnevni je filmski maraton u kome se projekcije u neprekinutom nizu smenjuju od 10 sati ujutru do 4 sata  posle ponoći, s večernjim projekcijama na otvorenom i dnevnim u bioskopima. Program festivala sastavljen je od sedamdesetak naslova sa svih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, od kratkih do dugometražnih, od gerilskih do skupih produkcija. Jedini kriterijum  izbora je da se inventivnošću uklapaju u slobodoumnu atmosferu festivala.


PROGRAM :

Sreda, 14. decembar
20 h
Filmski festival i lepote grada, uz muzički program i filmske projekcije,  predstaviće Igor Mirković, direktor Motovun film festivala. Program vodi glumac Aljoša Vučković.

21h
"Jedna žena – jedan vek"
Želimir Žilnik Srbija / 2011, 100 min

Na osnovu intervjua i rekonstrukcije događaja, a kroz životnu priču, danas 100-godišnje Dragice Srzentić, dokumentarni film 'Jedna žena – jedan vek' osvjetljava niz značajnih događaja i osoba vezanih za istoriju Jugoslavije pre i posle Drugog svetskog rata. Kroz sliku jednog veka života žene heroja (koja je, između ostalog, 1948. godine lično odnela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo 'ne'), otvaraju se retko spominjani segmenti eks-jugoslavenskih intelektualnih i ideoloških lavirinata kroz koje se prolazilo u stvaranju i propadanju osam država u kojima je živela (Austrougarska, Kraljevina Italija, Kraljevina SHS, NDH, FNRJ, SFRJ, Hrvatska, Srbija).

Dragica Srzentić, osim što je živi svedok istorije  20. veka, rođena je u Sovinjaku, mestu kraj Motovuna, a veći deo života živi u Beogradu.  Upravo zbog toga ovaj  film je svoju svetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Motovun filmskom festivalu.


Četvrtak, 15. decembar
19h
REVIJA POBEDNIKA U PROGRAMU KRATKOG FILMA
BESPLATNA PROJEKCIJA!  Filmovi su titlovani na engleski jezik

2001. "Venkelov sindrom"/r.Vito Rocco/UK 2000/10'; Production: Flynn Productions;
2002.  "10 Minuta"/ r. Ahmed Imamović/BiH 2002/10'; Production: Refresh;
2003. "Poslije kiše" (After Rain, Eso Utan)/r. Peter Meszaros/ Mađarska 2002/5'; Production: Magikon/Kep Arnyek/Magyar Filmunio;
2004. "Flatlife"/r. Jonas Geirnaert/ Belgija 2004/ 11 min; Production: Hogeschool Gent-Kask;
2005. "7.35 ujutro" (7.35 in the Morning, 7.35 de la manana)/ r. Ignacio Vigalondo/ Španija 2004/ 9'; Production: Ibarretxe & co;
2006. "Prva plaća"/r. Alen Drljević/BiH 2005/13'; Production: Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo;
2007. "T-Shirt"/r.Hossein Martin Fazeli/Češka 2006/9'; Prodiction: Hey Day Independent;
2008. "Između dva zida" (Betwwen the Walls, Intre ziduri)/r. Ana Felicia Scutelnicu/Njemačka 2007 /15'; Production: Dffb German Film & Television Academy


21h
"Martha"
Marcelino Islas Hernandez / Meksiko / 2010, 76 min

Nakon 30 godina koje je provela kao arhivarka u jednom osiguravajućem društvu u Mexico Cityju, 75-godišnjoj Marthi se život okreće naglavačke kada kompanija uvede kompjuter kao njenu zamenu. Dobija otkaz, a njen život gubi smisao. Ponižena, stara i usamljena, nema nikoga kome bi mogla da veruje, nema ničega zbog čega bi živela, pa odlučuje da okonča život. Međutim, uz pomoć mlade Eve koju je firma angažovala da na kompijuter prebaci datoteke, njen će je uzbudljiv put prema smrti dovesti u – život.

Na Motovun Film Festivalu 2011. film je nagrađen nagradom međunarodnog žirija filmskih kritičara FIPRESCI.

Marcelino Islas Hernandez je rođen u 1984. u Ciudad Satelite u Meksiku. Diplomirao je filmsku režiju na Centro de Diseno, Cine y Televizija Sveučilišta u Mexico Cityju. ‘Martha’ je njegov prvi igrani film.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..