Bent-filmPrateći program izložbe “Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945”,  Muzej grada Beograda, Resavska 40b, subota 10. decembar, 19:20





Igrani film “Drugačiji” (Bent) po scenariju Martina Šermana (Martin Sherman) i u režiji Šona Matijasa (Sean Mathias) - potresna priča o nacističkom progonu homoseksualaca (SAD, 1997).

Uprskos kontroverznoj temi, film „Drugačiji“ postigao je zapažen uspeh velikim delom i zahvaljujući sjajnoj glumačkoj ekipi - Klajvu Ovenu (Clive Owen) koji tumači homoseksualca Maksa, Miku Džegeru (Mick Jagger) u ulozi transseksualnog doušnika i Janu Mekelenu (Ian McKellen) kao prikrivenom homoseksualcu iz visokog staleža.

Radnja počinje u „srećno doba“ u kojem Maks kao slobodouman mladi čovek otvoreno živi u vezi sa drugim muškarcem i uživa u porocima, muzici i ljubavi bez ograničenja. Idila se prekida kada u njegov stan upadne nacistička patrola, a progoni homoseksualaca započnu punom snagom. Nateran u bekstvo jer mu je ime na listi za hapšenje, Maks se u očajanju obraća svojoj bogatoj porodici za pomoć, ali ne želi da ostavi svog ljubavnika na milost i nemilost Hitlerovim ubicama. Njhovi snovi o bekstvu u Amsterdam se naglo ruše kada obojica budu uhapšeni i smešteni u voz smrti koji ih nosi u zloglasni nacistički logor Dahau.

Prinuđen da se dovija i lažno predstavlja ne bi li preživeo i olakšao sebi život u logoru, Maks će neke ljude i stvari izgubiti a druge pridobiti. Film razvija toplu ljudsku priču u uslovima u kojima saosećanje i humanost donose sigurnu smrt. Da li je ljubav moguća u svetu u kome ne postoji fizički dodir, da li se izgubljeno dostojanstvo ikada može vratiti i da li je vredno preživeti bez obzira na cenu – neka su od pitanja koje ovaj sjajni film obrađuje kroz prizmu istorijski verodostojnog svedočanstva.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..