tennessee_williams-by-answeProjekat obeležavanja stogodišnjice rođenja.




"Ne tražim da me sažaljevate, samo da me razumete – ne, čak ni to – ne. Samo da me prepoznate u sebi, i neprijatelja, vreme, u svakom od nas.” (T. Vilijams)

„Mačka na usijanom limenom krovu“, „Tramvaj zvani želja“, „Staklena menažerija“, „Tetovirana ruža“ – dela su kultnog američkog pisca Tenesija Vilijamsa, čija se stogodišnjica rođenja obeležava ove godine (1911 – 2011).
Tenesi Vilijams, jedan od dramskih pisaca koji su obeležili 20.vek, bio je kultna figura američke kulturne javnosti 20.veka, a njegova dela neprestano se izvode na scenama širom sveta. Danas, 2011. godine, u situaciji po mnogo čemu sličnoj onoj iz 30-tih i 40-tih godina prošlog veka kada je Vilijams stvarao, obeleženoj ekonomskom krizom, sukobima u svetu, razvojem nacionalizma i netrpeljivosti, čini se veoma bitnim da se podsetimo svih onih delikatnih priča o ljudskim sudbinama, o nežnosti i emocijama koje je Vilijams uspevao da primeti u haotičnom svetu oko sebe. U zahvalnost za genij koji je zabavljao, ali i probudio mnoge, kao i za brojna dela koja nam je ostavio, vredi preispitati uticaj ovog pisca na današnju kulturnu javnost i publiku.
PROGRAM:

2-31. decembar, Američki kutak

Izložba – Tenesi Vilijams u srpskom pozorištu
Drame Tenesija Vilijamsa su od pedesetih godina prošlog veka često igrane na scenama srpskih pozorišta, a u realizacijama njegovih komada učestvovali su mnogi priznati dramski umetnici (Olivera Marković, Tatjana Lukjanova, Rade Marković, Mihajlo Janketić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Žarko Laušević, Nataša Ninković itd). Izložba se sastoji od fotografija odabranih predstava izvedenih u Srbiji od 1952. do 2009. godine, kao i programa i plakata iz arhiva Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.


8. decembar u 18h, Rimska dvorana Biblioteke Grada Beograda

Tribina o stvaralaštvu Tenesi Vilijamsa
Vilijamsovom stvaralaštvu pristupiće se iz različitih uglova da bi se dobila što celovitija slika o relevantnosti ovog pisca u 21. veku. Ispitaće se kako je stvoren i razrušen mit o Tenesiju Vilijamsu, u čemu je značaj njegovih dela nekad i sad, kao i kako izgleda proces rada na njegovim delima.

Moderator: Uroš Tomić, profesor engleskog jezika
Učestvuju:
Simona Čupić, istoričarka umetnosti
Ivana Vujić, pozorišna rediteljka
Danica Ristovski, glumica
Jovan Ćirilov, teatrolog


Projekcije filmova u Američkom kutku:

Kultni filmovi kao što su „Tramvaj zvani želja“, „Mačka na usijanom limenom krovu“, „Noć iguane“, „Iznenada prošlog leta“, kao i dokumentarni film o Vilijamsu, uvešće gledaoce u svet strasti i iluzija, seksa i ljubavi, emocija i iskrenosti. U filmovima se može pratiti i rađanje filmskih ikona kao što su Marlon Brando, Liz Tejlor, Ričard Barton, Pol Njumen... Filmovi se prikazuju bez prevoda.

5. decembar, 17.30h
Iznenada, prošlog leta (1959)
Režija: Džozef L. Mankjevič
Igraju: Elizabet Tejlor, Ketrin Hepbern, Montgomeri Klift

7. decembar, 17.30h
Jug Tenesija Vilijamsa (1973)
Dokumentarni film
Autor: Hari Raski

19. decembar, 17.30h
Tramvaj zvani želja (1951)
Režija: Elija Kazan
Igraju: Vivijen Li, Marlon Brando, Kim Hanter

21. decembar, 17.30h
Mačka na usijanom limenom krovu (1958)
Režija: Ričard Bruks
Igraju: Elizabet Tejlor, Pol Njumen

27. decembar, 17.30h
Noć iguane (1964)
Režija: Džon Hjuston
Igraju: Ričard Barton, Ava Gardner, Debora Ker


20. decembar u 20h, Velika sala Doma omladine Beograda

Premijera predstave „Staklena menažerija“
„Staklena menažerija“ je prvi uspeh mladog Tenesija Vilijamsa. Umetnički tim će pokušati da otkrije šta je to što i danas odzvanja u ovom već klasičnom delu, hvatajući se u koštac sa strahovima, strastima, usamljenošću, iluzijama i željom za ljubavlju. U intimnoj atmosferi dočaraće istinitost ovih usamljenih likova, kao i njihovu borbu za ljubav i razumevanje.

Režija: Ana Konstantinović
Dramaturgija: Ana Đorđević
Scenografija i kostim: Kaća Todović Krković
Uloge:
Tom – Željko Maksimović
Amanda – Zinaida Dedakin
Lora – Katarina Dimitrijević
Džim – Miljan Prljeta


Izvršni producent projekta „Tenesi Vilijams – Sto godina posle“ je organizacija Eho Animato. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država u Beogradu, a u saradnji sa Američkim kutkom, Domom omladine Beograda i Muzejem pozorišne umetnosti Srbije. Zahvaljujemo Kamernoj operi i teatru Madlenianum na ustupljenom materijalu za izložbu.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..