inglourious-basterds-wallpaObaveštavamo vas da će premijera dugo očekivanog filma "Prokletnici" (INGLOURIOUS BASTERDS) biti održana 19. avgusta u Dvorani Doma Sindikata, sa početkom od 20h.  Epsko ostvarenje reditelja Kventina Tarantina, „Prokletnici“, počinje u Francuskoj koja se nalazi pod nemačkom okupacijom. Šosani Drajfus (Melani Loren), nacista, pukovnik Hans Landa (Kristof Volc) pred očima ubija čitavu porodicu. Šosana će nekako stići do Pariza gde preuzima novi identitet kao vlasnica i operater bioskopa. Negde u Evropi, poručnik Aldo Rein (Bred Pit) organizuje grupu jevrejskih vojnika koji će biti angažovani za ciljane akcije i odmazdu. Neprijatelju poznati kao „Prokletnici“, Reinovom odredu se pridružuje i nemačka glumica i tajni agent Bridžet Von Hamersmark (Dajen Kruger) u misiji obaranja lidera Trećeg Rajha. Sudbine se ukrštaju pod bioskopskom nadstrešnicom, gde Šosana strpljivo sprema sopstveni plan osvete...

PRVO POGLAVLJE – SCENARIO

Producent Lorens Bender seća se kada mu je Tarantino prvi put pročitao odlomke iz „Prokletnika“ pre bar deset godina koji su ga oduševili. Pomislio je da moraju istog trenutka da snime taj film, ali nažalost morao je da se načeka. Scenario je prošao kroz nekoliko inkarnacija u toku sledeće decenije. Kako su godine prolazile sve se menjalo osim naslova. Tarantino se čak nosio mišlju da napravi televizijsku mini-seriju ili da čak od njega napravi roman.
U proleće 2008. Tarantino je spomenuo da će se ponovo fokusirati na „Prokletnike“, a 2. jula 2008. završio je konačan nacrt.
Scenario je iznenadio čitaoce jer se stvarni i izmišljeni likovi prožimaju u jednoj alternativnoj realnosti. Prva rečenica u filmu je „Bilo jednom u Francuskoj koju su okupirali nacisti.“ To je bajka ispričana u svojevrsnom Tarantinovom stilu.

DRUGO POGLAVLJE - GLUMCI

Kada su se Bender i Tarantino sastali u avgustu 2008., Kventin mu je saopštio da bi želeo da film bude spreman za Kanski festival što je bilo gotovo nemoguće. Bender mu je odgovorio da bi u tom slučaju odmah morali da počnu sa odabirom glumaca i ekipe, nalaženjem lokacija i da počnu snimanje bez zagarantovanih finansija.

Tarantino i producenti filma su poslali scenario Bred Pitu i počeli su sa sakupljanjem „Prokletnika“.

Svaki glumac je morao biti izabran iz zemlje odakle je određeni lik. To je bio jedan veliki korak ka internacionalnoj kinematografiji.

BRED PIT je bio prvi glumac koji se priključio ekipi kao poručnik Aldo Rein. Tarantino je doleteo u Francusku kako bi se sastao s njim. Tarantino objašnjava, „nekoliko puta sam se sreo sa Bredom i znao sam da je zainteresovan da radi sa mnom kao što sam i ja bio zainteresovan za saradnju sa njim. Međutim, to kod mene obično ne ide tako. Uvek mora prvo da postoji odgovarajući lik, i dok sam pisao Alda Reina pomislio sam da bi ovo bila dobra uloga za Breda. Onda sam polako postajao nervozan jer nisam znao šta da radim ako on ne pristane. A kada sam završio scenario znao sam da odmah moramo da počnemo sa snimanjem. Panično sam razmišljao o tome kolike su šanse da najtraženija filmska zvezda želi to da snima i da je slobodna upravo onda kad mi treba, što je odmah. Ali nekad vam se filmski bogovi nasmeše.“ Tarantino za Pita kaže da je sjajan i da su dugo želeli da sarađuju. „Ovo je bio pravi poduhvat za početak saradnje. Zaista nisam razmatrao nijednog drugog glumca za ovu ulogu“.

DAJEN KRUGER, koja je odrasla u Nemačkoj a živi u Parizu, kaže da multinacionalna ekipa glumaca predstavlja pravo osveženje u svetskoj kinematografiji. „S obzirom da sam iz Evrope, ja to zaista cenim. Mislim da je Tarantino baš imao petlje kad se odvažio na takav potez. To dosta daje na autentičnosti. Različiti jezici imaju različite melodije i zanimljivo ih je čuti i gledati ljude koji ne razumeju jedni druge.“
„Dajen kapira Tarantinov smisao za humor,“ kaže Erika Stajnberg, izvršni producent. „Nije ništa morala dodatno da uči, čim je pročitala scenario shvatila je šta treba da radi, razumela je u potpunosti njegov dijalog.“

Među prvim glumcima koji su odabrani bio je DANIJEL BRUL. On opisuje svoj lik ratnog heroja koji postaje filmska zvezda, Frederika Zolera kao dragog i zgodnog momka koji je zaljubljenik u filmove. Mora da se bori za Šosanu i to čini u toku celog filma. Ne može da podnese da ga ova devojka tretira kao niže biće i da nema nikakvog poštovanja, niti osećanja prema njemu. Tarantino priznaje da je Brulov lik malo zasnovan na Odiju Marfiju (dobro poznatom veteranu iz drugog svetskog rata). I baš kao i Marfi i Danijel Brul će postati velika filmska zvezda.

Uprkos početnom uspehu, Tarantino je bio skeptičan po pitanju toga da li će uspeti da nađe pravog glumca za ulogu pukovnika Hansa Landa. Međutim, kada se Kristof Volc pojavio na audiciji i počeo da čita dijalog, odmah se znalo da je Tarantino našao pravog glumca za ovu ulogu. „Neverovatno je da je Kventin bio toliko zabrinut, jer je bukvalno posle par sati na audiciju ušetao čovek koji je ulogu mogao da odigra na engleskom, francuskom i nemačkom. Jednostavno je razbio na audiciji,“ kaže Bender.

„Prokletnici“ su spojili neke glumce koji su i ranije sarađivali. Danijel Brul i Ogast Diel, dva poznata nemačka mlada glumca, su bliski prijatelji, a sarađivali su na filmu „Ljubav u mislima“. Dajen Kruger je sarađivala sa Bredom Pitom u filmu „Troja“. „Zanimljivo je bilo videti Pita ponovo. Mi zapravo i nismo imali zajedničke scene u „Troji“. Od tada je prošlo nekoliko godina i mislim da sam sazrela kao glumica. Zabavno je bilo raditi s njim,“ kaže Krugerova.

I reditelj i Pit su imali odličan odnos. „Oni su potpuno isti,“ kaže Bender. „Ono što je sjajno kod Breda je što je on sve vreme bio u liku Alda Reina. To je bilo zabavno gledati. Moglo se primetiti da je Tarantino zaista uživao u saradnji s njim i da ga zaista poštuje kao glumca. Njih dvojica su izvrsna kombinacija.“

TREĆE POGLAVLJE - SNIMANJE

„Snimali smo na ovom neverovatnom setu gde je istorija zapisana,“ kaže Bender o studiju gde su snimani filmovi „Metropolis“ i „Plavi anđeo. „Filmovi iz Hitlerovog perioda su se takođe tamo snimali i mesto ima neku čudnu i zanimljivu energiju. Snimamo upravo na mestu gde je i Gebels snimao svoje filmove.“

„Luizijana“ je najupečatljivija scena u filmu. Tarantino kaže da je ona skraćena verzija filma „Ulični psi“ ali sa nacistima i Nemcima, a umesto skladišta, radnja se dešava u baru u podrumu.

EPILOG

„Ovo očigledno nije dokumentarac,“ kaže Dajen Kruger. „Film je o grupi pobunjenika koji žele osvetu. Mnogo mi se dopao.“

„To je kao neki Tarantinov film ali na steroidima ili spidu. Radnja filma se dešava za vreme drugog svetskog rata, ali ne radi se o tome. Ovo je brz, napet i uzbudljiv film, sa preokretima i nasiljem kakve očekujete od Tarantinovih filmova, ali sa temom kakvu dosad niste videli,“ kaže Rot.

„Sviđa mi se što je to moć kinematografije koja se bori protiv nacista. Ali ne samo kao metafora već i bukvalno,“ kaže Tarantino.<<  Decembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne