slobodnazonaSa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je sedmu SLOBODNU ZONU posetilo preko 12 000 gledalaca. Festival je već tradicionalno održan u Dvorani Kulturnog centra Beograda, dok je po prvi put program prikazan i u Bioskopu Doma Omladine.

U okviru ovogodišnjeg izdanja, za publiku smo napravili odabir od četrdeset najboljih filmova svetske savremene angažovane dokumentarne i igrane produkcije. Prihod od ulaznica prodatih na festivalu ove godine je namenjen Svratištu za decu koja žive i rade na ulicama, dok je prihod od kataloga namenjen Domu za nezbrinutu decu „Drinka Pavlović“, koji su ove godine u saradnji sa Školom za dizajn dali grafička idejna rešenja za štampane aplikacije na temu ekologije. Ova rešenja štampana su na platnenim torbama koje su posetioci festivala imali prilike da kupe prilikom njegovog održavanja.

SLOBODNA ZONA već nekoliko godina za redom dodeljuje nagradu publike namenjenu za nаjboljа četiri filmа u vidu otkupljivаnjа televizijskih prаvа i prаvа zа prikаzivаnje nа turneji u 30 grаdovа Srbije. Prema glasovima ovogodišnjih posetilaca, film sa ubedljivo najvećom prosečnom ocenom (4,83) je dokumentarno ostvarenje rediteljke Lusi Voker pod nazivom „Deponija“.

Film je sniman skoro tri godine, i prati poznatog umetnika Vika Muniza na putu od njegove kućne baze u Bruklinu do rodnog Brazila i najveće svetske deponije smeća, Žardim Gramačo, koja se nalazi na periferiji Rio de Ženeira. Tamo fotografiše eklektičnu grupu katadoresa – samozaposlenih sakupljača materijala za recikliranje. Munizov inicijalni cilj je bio da “naslika” katadorese sa đubretom. Dok oni pomoću đubreta stvaraju umetničke slike po motivima Vikovih fotografija, film otkriva i ponos i očaj katadoresa, dok zamišljaju bolji život za sebe i svoje najbliže.

Na drugom mestu se nalazi igrani film „Zidovi“ španskog reditelja Gustava Taretta koji je oduševio publiku svojim inteligentnim miksom komedije, romanse i kritike društva. Treće mesto zauzima film koji je otvorio ovogodišnje

izdanje festivala,“Ovo nije film” reditelja Džafara Panahija. Dokumentarno delo tibetanskog reditelja Ngvang Čofela “Tibet u pesmama”, svojevrsni bukvar o kampanji kineske vlade za uništenje tibetanske kulture i slikovnica o onim Tibetancima koji su pružili otpor nalazi se na četvrtom mestu, dok  peto mesto zauzima dokumentarni film „Naftovod“  priča o borbi malog irskog sela protiv velike naftne kompaije.

SLOBODNA ZONA, naravno, misli i na publiku festivala i kao i prošle godine dodeljuje nagradu za publiku. U tom smislu, pozivamo sve one koji su imali priliku da pogledaju neki od filmova ovogodišnjeg izdanja festivala da napišu recenziju, kritiku ili kratak esej. Kratki osvrt na film u slobodnoj formi, ne duži od 3000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima, svi zainteresovani mogu poslati na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 15. novembra 2011. godine, nakon čega će članovi žirija Vesna Perić, Milan Zaviša i Branka Pavlović oceniti recenzije, i najboljem prikazu dodeliti notebook računar. Ime pobednika će biti objavljeno najkasniije do 25. novembra, a svečana dodela nagrade biće održana 10. decembra u Kulturnom centru Rex, na redovnom mesečnom programu Slobodne zone.

Na kraju, želimo da se zahvalimo svim volonterima i volonterkama sedmog izdanja SLOBODNE ZONE, bez čije velike pomoći festival ne bi bio moguć, kao i  svim novinarima koji su budno pratili naš festival.

Festival je realizovan uz pomoć Fonda B92, Farmakoma MB, Fonda za otvoreno društvo, i pomognut od strane Rekonstrukcije Ženski fond, Ministarstva kulture Republike Srbije, Opštine Stari grad i  Francuskog instituta. Prijatelji festivala su Kulturni centar Beograda, Dom omladine, DHL, Alma Quatro, Masel print i Hotel Balkan.

Festival je organizovao Kulturni centar REX, u produkciji Fonda B92.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..